Site icon Editia de Dimineata

Munca nevăzută a femeilor: Coloana vertebrală subevaluată a serviciilor sociale și de sănătate

Femeile reprezintă două treimi din forța de muncă în serviciile sociale și de sănătate din întreaga lume. De asemenea, ele efectuează mai mult de trei sferturi din munca neremunerată, îngrijind persoane bolnave, cu dizabilități și dependente de alții. Cu toate acestea, munca lor este în continuare subestimată și subapreciată, chiar dacă se desfășoară adesea în condiții foarte dificile.

Pandemia COVID-19 a exacerbat această situație.

Această problemă este evidențiată într-un un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care se concentrează asupra inegalităților de gen în sectorul serviciilor sociale și de sănătate și atrage atenția asupra muncii neremunerate „invizibile”.

La nivel mondial, serviciile de sănătate și serviciile sociale se numără printre domeniile percepute în mod tradițional ca fiind „feminine”, ceea ce duce la subevaluarea acestei munci, adică este mai puțin recompensată din punct de vedere financiar.

Potrivit raportului, 76% din această muncă neplătită la nivel mondial este efectuată de femei.

Pandemia COVID-19 a crescut și mai mult povara asupra femeilor, care se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv o poziție dezavantajată pe piața muncii și un risc mai mare de probleme psihologice.

Exit mobile version