Site icon Editia de Dimineata

Muzee de la Sat, platforma care-ți prezintă virtual case românești rurale

Lansată pe 1 decembrie, platforma Muzee de la Sat îți arată ce muzee găsești în satele din Moldova, programul lor de vizitare, cât costă un bilet, îți oferă un tur virtual și-ți spune câteva cuvinte despre muzeu.

În spatele inițiativei este un grup de patru tineri, dintre care trei au plecat la un moment dat din țară și s-au întors de câțiva ani. În septembrie, după ce au obținut co-finanțare prin Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru proiect, Ionuț Teodorașcu, Cosmin Murărașu și Nicoleta Felea s-au urcat în mașină și au început să viziteze muzeele.

Au realizat tururi virtuale la 28 de muzee. Inițial voiau să acopere toată țara, dar și-au dat seama că sunt prea multe muzee, așa că au împărțit proiectul pe regiuni. Au început cu Moldova, pentru că de acolo sunt, urmează Muntenia și speră să obțină finanțare și pentru restul țării.

Multe dintre muzee sunt case memoriale, precum cea a poetului Alexandru Vlahuță sau a savantului Ion Borcea, altele sunt făcute din colecții și obiecte donate, cum este Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” sau muzee construite în jurul unei teme, ca muzeul colectivizării. Ele aparțin de muzee mari de la oraș și au un muzeograf care le poartă de grijă și le vizitează periodic pentru a se asigura că obiectele istorice sunt păstrate în stare bună, dar grija de zi cu zi e asigurată de oamenii din sat.

O problemă cu care se confruntă toate e lipsa vizitatorilor.

„Dacă nu ai vizitatori, nu poți să faci bani, să spui că dezvolți o anumită parte a muzeului sau că încerci să organizezi evenimente”, spune Ionuț, care speră să facă muzeele cunoscute prin proiect, nu să înlocuiască vizitele în persoană.

Muzeele de la sat nu sunt atât de moderne sau cuprinzătoare ca cele de la oraș, dar ele îți dau un sentiment aparte.

Sursa: Concentrat

Exit mobile version