Site icon Editia de Dimineata

Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, în premieră la București

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță invitarea în premieră, în România, a expoziției itinerante curatoriată de către War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, singurul muzeu din lume dedicat memoriei copilăriei afectate de experiența războiului.

Expoziția LISTEN / ASCULTĂ este găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român din București, la Sala Noua Galerie, și a fost inaugurată pe 12 mai 2023.

Creat de niște tineri care și-au trăit copilăria în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, War Childhood Museum/Muzeul Copilăriei în Vreme de Război și-a deschis porțile în 2017, în Sarajevo. În ultimii ani, muzeul și-a extins activitățile către zonele de conflict contemporane, devenind o platformă internațională care dă voce copiilor afectați de război din toată lumea. În prezent, colecția mult-premiatului muzeu este formată din peste 4.000 de obiecte personale și sute de ore de mărturii de istorie orală și mărturii video.

Expoziția de la București, deschisă pentru vizitatori între 12 mai și 12 iunie 2023, include poveștile emoționante și obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.

Datorită perspectivei unice a experiențelor copiilor afectați de războaie, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război prezintă narațiuni inspiraționale care celebrează reziliența celor mici. Pe lângă expoziții și activități de cercetare, muzeul a dezvoltat și implementat o gamă largă de programe educaționale, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului privind importanța păcii și a asumării responsabilității pentru menținerea păcii. Educatorii muzeului lucrează anual cu peste 5.000 de copii, atât online cât și fizic.

În timpul expunerii de la București, echipa Asociației Da’DeCe, cu sprijinul oferit de War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, va susține ateliere dedicate copiilor români și ucraineni.

Mai multe informații despre ateliere vor fi disponibile în curând pe evenimentul de Facebook al expoziției.

Exit mobile version