Site icon Editia de Dimineata

Muzeul Cotroceni, un monument de istorie vie a României

Pe dealul din vestul Bucureștiului, într-un spațiu a cărei istorie coboară până în Evul Mediu, se află Palatul Cotroceni. Acest monument arhitectural este unul dintre reperele Capitalei și ale României și aparține în egală măsură patrimoniului național și tezaurului european. Simbol al României, ansamblul de la Cotroceni a fost pe rând, în cei peste 300 de ani de viețuire, Mănăstire Domnească, Reședință Princiară și Palat Regal, Palat al Pionierilor, Palat Prezidențial și muzeu.

Despre acest edificiu cultural românesc am stat de vorbă cu directorul general al Muzeului Cotroceni, Liviu Jicman, de asemenea fost vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. Vizita la Muzeul Cotroceni propune o incursiune în arta și arhitectura românească din ultimele trei veacuri. Tot aici putem descoperi mari personalități politice, de la Șerban Cantacuzino și Alexandru Ioan Cuza, până la membrii familiei Regale precum Carol I sau Ferdinand.

Totodată, muzeul Cotroceni reprezintă un monument de istorie vie. În acest sens, Liviu Jicman propune o abordare unică: elevii vor putea vizita muzeul și vor putea participa la cursuri de istorie simultan, desfășurate chiar în acele încăperi în care s-a scris istoria României. Astfel elevii vor putea să învețe despre intrarea României în Primul Război Mondial chiar în Salon Cerchez, exact acolo unde s-a luat hotărârea ca România să intre în Marele Război la 1916.

Nu în ultimul rând, muzeul Cotroceni propune și proiecte inedite în contextul Centenarului Marii Uniri. Pornind de la expozițiile de fotografie dedicate Marii Uniri și mergând până la proiectele legate de artă contemporană, muzeul lansează o provocare tuturor celor interesați de istoria și cultura României din ultimele trei secole.

Exit mobile version