Un obiect special este plăcuța din aur descoperită la Dierna într-un atelier de prelucrat metale. Ea conține un blestem scris în latină. De obicei, blestemele se scriau pe plăcuțe din plumb. În această inscripție este invocat un demon ca să o amenințe pe Julia Cyrilla.

Plăcuța a fost descoperită rulată și cuprinde trei părți: prima, în care se găsesc o serie de vocale în limba greacă și simboluri magice, un desen probabil al unui demon și cea de-a treia care reprezintă un blestem scris în latină. Ar putea fi vorba despre o vrajă de iubire, scrie Ziarul Timișoara.

Datarea este din secolul 2 AD. „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” poate fi vizitată în mansarda B1 din Bastionul Maria Theresia până la sfârșitul lunii ianuarie.

„Defixio” este o „tăbliță cu blestem”, folosită în antichitate pentru a exercita asupra unor persoane, efecte magice ca „legare”, „blestemare”.

„Tăblița cu blesteme” era adesea confecționată din foițe de plumb, pe care sunt inscripții care, prin magie, blestem, solicitau ajutorul unor zei pentru a controla și influența negativ destinul altei persoane.

Aceste efecte negative dorite erau generate de invidie, gelozie sau ură, iar efectele dorite puteau fi de natură corporală, psihică sau era chiar moartea persoanei în cauză. Lamelele cu inscripții era făcute sul și erau găurite de cuie, fiind îngropate în morminte, temple sau bălți.

Se credea că acest ritual va provoca rănirea persoanei blestemate care era, de obicei, un rival sau un concurent. În România s-au descoperit doar două astfel de tăblițe de blestem (tabellae defixiones).

Prima, pe o foaie de aur, a fost găsită la Orșova, în orașul antic Dierna, cu următorul text: „Demonul spurcăciunii să te tulbure, Aeli Firme. Să stea deasupra capului Iuliei Surilla”.

A doua, de plumb, descoperită pe Dealul Furcilor din Alba Iulia (Apulum) este inscripționată, în latina cursivă, pe ambele fețe și pe mai multe rânduri