Site icon Editia de Dimineata

Nano-particulele de aur, o tehnică revoluționară în depistarea timpurie a cancerului. Ce spun specialiștii

Medicii au descoperit o nouă tehnică revoluționară cu nano-particule de aur, care ar putea ajuta la o diagnosticare timpurie a cancerului.

Descoperirea le aparține oamenilor de știință de la Institutul Australian de Bioinginerie şi Nanotehnologie, care au mai afirmat și că această nouă metodă le permite medicilor oncologi să determine și ritmul în care boala evoluează în urma administrării unui tratament.

Metoda se bazează pe o serie de nano-particule de aur care se fixează pe veziculele extracelulare, particulele microscopice care asigură transferul informațiilor genetice, ADN şi ARN, cu care celulele canceroase se hrănesc, pentru a-și asigura multiplicarea și creșterea, notează Descoperă. 

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au testat noua metodă asupra unor mostre de sânge provenite de la o serie de pacienți care sufereau de melanom. În urma studiului, aceștia au ajuns la concluzia că metoda testată poate identifica prezența timpurie a celulelor canceroase, dar și că poate fi folosită în studierea evoluției tratamentelor prescrise de medicii oncologi.

„Tehnologia reuneşte două abordări cu totul noi în cadrul unui cadru clinic pentru monitorizarea potenţială a tratamentului”, explică dr. Alain Wuethrich, potrivit Descoperă. 

Acesta a mai punctat și faptul că nano-particulele de aur se „lipesc” de moleculele de pe suprafața veziculei extracelulare pe care le emit celulele canceroase.

Oamenii de știință mai anunță și că această nouă tehnică medicală poate depista și celulele tumorale circulare, dar și particule de ADN pe care le emit celulele anormale. Mai mult decât atât, medicii adaugă și faptul că metoda le sare în ajutor atât medicilor oncologi, cât și pacienților.

Acesta explică faptul că particulele de aur folosite se atașează de moleculele de pe suprafața veziculei extracelulare pe care celulele canceroase le emit. „Această tehnologie ar putea să completeze şi să înlocuiască în cele din urmă tehnologiile costisitoare de imagistică medicală pentru cancer şi ar putea fi folosită în mod regulat”, explică dr. Jing Wang, cercetătoare din cadrul Institutului, potrivit Descoperă. 

Sursă Foto: stiridecluj.ro

Exit mobile version