Site icon Editia de Dimineata

NASA a stabilit data de lansare pentru Artemis 1. Un nou pas uriaș pentru omenire…

Este un anunț istoric. Reîncepe cucerirea Lunii, iar acesta este primul pas. La fel de uriaș pentru omenire, veți vedea.

Primele trei oportunități de lansare lunară sunt la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, în așteptarea unor modificări ale megarachetei SLS.

NASA lucrează la trei date de lansare „de rezervă” pentru Artemis 1, un zbor de testare fără echipaj în jurul Lunii, care servește ca o piatră de temelie în testarea viitoarelor misiuni umane: 29 august, 2 septembrie și 5 septembrie.

Aceste date sunt însă în așteptarea unor reparații și ajustări la racheta Space Launch System și la sistemele aferente, în lumina rezultatelor unei „repetiții generale” din 20 iunie, pe care NASA a declarat-o un succes, în ciuda unor mici probleme, au declarat oficialii într-o teleconferință cu presa, scrie Space.com.

Plan

„Nu este un angajament al agenției”, a declarat Jim Free, administratorul asociat al NASA pentru sisteme de explorare, cu privire la datele provizorii de lansare. “NASA va anunța un angajament mai ferm cu aproximativ o săptămână înainte de lansare, a spus el, atunci când agenția își va finaliza revizuirea standard a pregătirii pentru zbor a stivei Artemis 1, inclusiv SLS și capsula Orion care se află deasupra rachetei”.

Cu toate acestea, datele intermediare de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie sunt cele la care „echipa lucrează și pentru care are un plan”, a adăugat Free. „Dar [mai avem] multă muncă de făcut cu lucruri pe care va trebui să le facem și din care probabil vom învăța, inclusiv închideri”.

Aprobări intermediare

Close-outs sunt aprobări intermediare privind sistemele cheie care sunt necesare pentru lansare, zborul spre Lună și întoarcerea pentru o aterizare pe Pământ. NASA are o listă de verificare a elementelor care trebuie efectuate pe stiva SLS înainte ca aceasta să părăsească clădirea de asamblare a vehiculului de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, unde se lucrează în prezent pentru a rezolva problemele întâmpinate în timpul repetiției generale umede. (termenul desemnează o repetiție în care racheta este alimentată cu carburant)

Cea mai recentă repetiție de probă umedă a lui Artemis 1 a fost considerată suficient de bună de către NASA pentru a continua cu pregătirile de lansare. Inginerii au alimentat complet SLS pentru prima dată în timpul testului de trei zile. Dar echipa a întâmpinat o scurgere de hidrogen de la conducta „ombilicală” a sistemului de răcire a motorului din etapa centrală.

În timpul testului, scurgerea a fost rezolvată prin închiderea unei supape de aerisire din calea de curgere a hidrogenului. Această soluție de rezolvare a permis echipei să finalizeze îmbrăcămintea umedă, dar nu ar funcționa în timpul unei lansări reale, deoarece închiderea supapei de purjare lasă sistemele termice ale motorului fără o reglare adecvată.

Reparații

Oficialii NASA au declarat în timpul convorbirii telefonice de miercuri că fac progrese bune în ceea ce privește aceste reparații, dar procedează cu atenție pentru a se asigura că Artemis 1 este gata înainte de a-l lăsa să părăsească hangarul. Personalul a înlocuit deja o unitate de asamblare a ansamblului de navigație și control și testează bateriile și verifică etapa provizorie de propulsie criogenică, care va da un impuls capsulei Orion spre Lună în timpul misiunii sale.

Artemis 1 trebuie să treacă un set riguros de cerințe de întreținere a operațiunilor „pentru a spune că vehiculul este gata”, a declarat Cliff Lanham, manager senior al operațiunilor vehiculului din cadrul programului NASA de sisteme de explorare la sol.

Numai după ce SLS va finaliza toate aceste teste în interiorul VAB va fi autorizată să se deplaseze pe platformă, ceea ce s-ar putea întâmpla chiar pe 18 august, dacă totul merge bine.

Ferestre

Fiecare dintre cele trei încercări de lansare prezintă durate diferite ale misiunii și timpi de lansare, au declarat oficialii NASA. Oportunitatea de lansare din 29 august ar urma să se deschidă la ora 8:33 a.m. EDT (1333 GMT) și să dureze două ore; presupunând că Artemis 1 se lansează cu succes, capsula Orion ar urma să se întoarcă pe Pământ după 42 de zile pentru o aterizare pe 10 octombrie.

Data de 2 septembrie oferă o fereastră de lansare de două ore care se deschide la ora 12:48 p.m. EDT (1748 GMT); în acest scenariu, Artemis 1 s-ar întoarce 39 de zile mai târziu, pe 11 octombrie. Ultima oportunitate, 5 septembrie, include o fereastră de lansare de 1,5 ore, care începe la ora 17:12 p.m. EDT (2212 GMT) și ar face ca Artemis 1 să se întoarcă 42 de zile mai târziu, pe 17 octombrie.

Ca măsură de rezervă, agenția a identificat mai multe oportunități de lansare interimare până la jumătatea anului 2023, în cazul în care vremea sau problemele tehnice vor întârzia Artemis 1.

Urmează Artemis 2, cu echipaj uman

NASA a discutat despre progresele înregistrate de Artemis 1 cu ocazia celei de-a 53-a aniversări a aselenizării Apollo 11 din 1969, care a marcat primii pași ai omului pe Lună. Agenția speră să readucă oameni acolo în jurul anului 2025, în așteptarea rezultatelor misiunii Artemis 1 și a unei misiuni orbitale cu echipaj, Artemis 2, programată să fie lansată nu mai devreme de 2024.

Exit mobile version