Site icon Editia de Dimineata

NASA anunță o premieră. A fost produs oxigen pe Marte

Roverul Perseverance al NASA a reuşit o nouă premieră istorică.

Agenţia spaţială americană anunță că roverul a produs oxigen pe Marte, transformând dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen.

Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte„, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA, conform agerpres.ro.

Agenția spațială speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit ar putea pregăti terenul pentru explorarea umană.

Pe lângă faptul că viitorii astronauţi vor putea respira, procesul ar face să nu se mai transporte oxigen de pe Pâmânt.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

Prima dată a fost produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute.

Inginerii vor ca Moxie să mărească acest prim rezultat. Instrumentul a fost conceput pentru a genera până la zece grame de oxigen pe oră.

Producerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, compusă în proporţie de 96% din dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai uşoară decât extragerea gheţii de sub suprafaţa planetei pentru a produce oxigen prin electroliză.

sursa foto: stirileprotv.ro

Exit mobile version