Site icon Editia de Dimineata

NASA încearcă să producă oxigen pe Marte. Dispozitiv important pentru următoarele misiuni

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a lansat săptămâna trecută noul rover Mars care transportă un dispozitiv care va produce oxigen din dioxidul de carbon în atmosfera planetei Marte.

Sub denumirea de MOXIE, dispozitivul ar putea ajuta ca viitorii explotatori să cerceteze planeta, scrie Business Insider.

Roverul Perseverance Mars de la NASA transportă o serie de tehnologii de ultimă oră, inclusiv echipamente video de înaltă calitate și primul elicopter interplanetar. Multe dintre instrumente sunt proiectate ca pași experimentali spre explorarea umană a planetei roșii, mai scrie digi24.ro.

Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment sau MOXIE încearcă să producă oxigen pe o planetă unde acesta constituie mai puțin de 2% din atmosferă.

Dispozitivul are dimensiunea unei baterii auto este un model la scară de aproximativ 1% față de cel pe care oamenii de știință speră să-l trimită într-o zi pe Marte. Acesta funcționează prin preluarea dioxidului de carbon și împarte electrochimic moleculele în oxigen și monoxid de carbon și combină moleculele de oxigen în O2. După analiza O2, elibereză oxigenul respirabil cât și monoxidul de carbon înapoi în atmosfera planetei.

Robotul funcționează precum un copac și este un conceput special pentru atmosfera marțiană.

sursa foto: slideplayer.com

MOXIE ar trebui să producă aproximativ 10 grame de oxigen pe oră, ceea ce reprezintă aproximativ cantitatea de oxigen din 1,2 metri cubi de aer al Pământului. Într-o singură zi oamenii au nevoie de aproximativ 19 metri cubi de aer.

În 18 februarie 2021 ar putea să aterizeze și să funcționeze roverul pe planeta Marte.

sursa foto: news.mit.edu

Exit mobile version