Site icon Editia de Dimineata

NASA pune în practică scenariul din filmul “Armageddon”: va lovi un asteroid situat la 11 milioane de kilometri, în încercarea de a-l devia

Astăzi, NASA va face un prim test de apărare a Pământului. În esență este vorba de ideea care stă la baza filmului  “Armageddon”: un asteroid va fi lovit cu încărcătură explozivă, pentru a i se devia cursul.

În noaptea de luni spre marţi, misiunea DART concepută de NASA va încerca să devieze un asteroid de pe traiectoria sa, ciocnindu-se cu Dimorphos, o mică „lună” care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, Didymos, situat la o distanţă de 11 milioane de kilometri de Terra.

Experiment

Acest experiment doreşte să reducă orbita asteroidului mai mic în jurul asteroidului mai mare, pentru ca inginerii de la NASA să poată afla dacă omenirea este capabilă să modifice voluntar traiectoria unui asteroid ce ar ameninţa planeta noastră.

„Un astfel de sistem alcătuit din doi asteroizi reprezintă un banc perfect de testare pentru un exerciţiu de apărare planetară, dar este, totodată, un mediu complet nou”, a rezumat Ian Carnelli, coordonatorul misiunii HERA din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă să fie surprinşi de rezultatele acestor investigaţii. „Pentru că nu ştim aproape nimic” despre aceste corpuri celeste”, a spus Patrick Michel, investigator principal al misiunii HERA. „Este o lume nouă pe care o vom descoperi”, a adăugat el.

Live

Evident că vă întrebați, nu este nici un pericol. Misiunea Dart a fost planificată în așa fel încât să nu-l împingă din greșeală pe Dimorphos pe un curs de coliziune cu Terra.

Luni seară, controlorii misiunii vor preda controlul software-ului Dart și vor lăsa sonda se se orienteze singură. Coliziunea, care va avea loc marți, în jurul orei 12.14 GMT, va fi înregistrată de camera lui Dart și de alte două aflate la bordul unei mici sonde italiene, numită Licia Cube, pe care Dart a lansat-o săptămâna trecută pentru a asista la spectacol de la o distanță sigură.

Momentul impactului se anunţă a fi unul spectaculos şi va putea fi urmărit în direct pe site-ul agenţiei spaţiale americane.

Pagina NASA dedicată evenimentului

Exit mobile version