Site icon Editia de Dimineata

NASA vrea să revină pe Lună.  Artemis 1, prima misiune din program

Artemis 1 este numele primei misiuni din cadrul programului NASA de revenire pe Lună. Dacă totul merge bine, Artemis 1 va fi lansată în februarie.

Acest prim zbor de test se va desfăşura fără astronauţi al bord: noua rachetă gigant a NASA, denumită SLS, va propulsa spre Lună capsula Orion, după care va reveni pe Terra.

”Fereastra de lansare din februarie se deschide pe 12, iar ultima oportunitate din februarie va fi pe 27”, a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă Mike Sarafin, responsabilul misiunii.

Artemis are mai multe obiective, a detaliat acesta: să demonstreze capacitatea capsulei Orion de a reveni de pe Lună, de a opera în spaţiul îndepărtat, unde ”temperaturile sunt cu mult mai scăzute decât pe orbita terestră joasă”, precum şi recuperarea cu succes a rachetei.

Va urma Artemis 2. Cea de-a doua misiune este preconizată pentru 2023 şi va implica un echipaj cu doi astronauţi la bord, care nu vor aseleniza însă.

În fine, abia odată cu Artemis 3 astronauţii vor păşi din nou pe solul selenar. Data preconizată iniţial pentru această misiune era 2024, un termen care, în contextul actual, pare imposibil de respectat.

În cadrul Artemis 3 se va afla și prima femeie astronaut care ar ajunge pe suprafaţa selenară.

Exit mobile version