Site icon Editia de Dimineata

NATO va crește numărul de trupe în stare de alertă maximă la peste 300.000, spune Stoltenberg

Numărul trupelor aflate în stare de alertă maximă ar urma să crească de șapte ori, scrie Reuters.

NATO va crește de peste șapte ori numărul de trupe aflate în stare de alertă maximă, ajungând de la 40.000 la peste 300.000, a declarat luni secretarul său general, în timp ce aliații se pregătesc să adopte o nouă strategie care descrie Moscova ca o amenințare directă, după patru luni de război în Ucraina.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie a declanșat o schimbare geopolitică majoră în Occident, determinând țări altădată neutre, Finlanda și Suedia, să solicite aderarea la NATO, iar Ucraina să obțină statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Rusia s-a îndepărtat de parteneriatul și de dialogul pe care NATO a încercat să le stabilească cu Rusia timp de mulți ani”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, înaintea unui summit NATO care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Madrid.

„Au ales confruntarea în locul dialogului. Regretăm acest lucru – dar, bineînțeles, atunci trebuie să răspundem la această realitate”, a declarat el reporterilor.

Moment crucial pentru Alianță

Summitul NATO din 28-30 iunie are loc într-un moment crucial pentru Alianță, după eșecurile din Afganistan și conflictele interne din perioada fostului președinte american Donald Trump, care a amenințat că va scoate Washingtonul din Alianță.

Un nou model de Forțe

Stoltenberg a declarat că, în viitor, NATO va avea „mult peste 300.000” de soldați în stare de alertă maximă, față de 40.000 de soldați care alcătuiesc în prezent actuala forță de reacție rapidă a alianței, Forța de Răspuns a NATO (NRF).

Noul model de forțe este menit să înlocuiască NRF și „să ofere un grup mai mare de forțe cu grad ridicat de pregătire în toate domeniile, terestru, maritim, aerian și cibernetic, care vor fi pre-atribuite unor planuri specifice pentru apărarea aliaților”, a declarat un oficial NATO.

Întăriri rapide

Stoltenberg a declarat că unitățile de luptă ale NATO de pe flancul estic al Alianței, cel mai apropiat de Rusia, în special din statele baltice, vor fi mărite la nivel de brigadă, mii de soldați fiind în așteptare în țări mai la vest, precum Germania, ca întăriri rapide.

„Împreună, aceasta constituie cea mai mare revizuire a descurajării și apărării noastre colective de la Războiul Rece încoace”, a declarat el.

Oficialul NATO, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că aceste mișcări vor permite NATO să răspundă cu mai multe forțe în scurt timp, dacă va fi nevoie.

Oficialul a adăugat că încă se lucrează la scara și compoziția exactă a forței și că tranziția este planificată să fie finalizată în 2023.

Poziția față de Rusia

În cadrul summitului, NATO își va schimba, de asemenea, limbajul cu privire la Rusia, față de formularea actuală, consacrată la summitul de la Lisabona din 2010, care descrie Moscova ca fiind un partener strategic.

„Mă aștept ca aliații să afirme clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaționale bazate pe reguli”, a declarat Stoltenberg.

UPDATE

Președintele Finlandei a anunțat marți seara că Turcia a fost de acord să susțină Finlanda și Suedia în dorința lor de a deveni membre ale NATO, renunțând la dreptul său de veto.

Turcia a semnat un memorandum de înțelegere care ridică blocajul impus de Ankara în ceea ce privește candidatura Suediei și Finlandei.

Acordul, semnat în fața camerelor de luat vederi de către șefii diplomațiilor celor trei țări la începutul summitului Alianței Atlantice de la Madrid, „confirmă că Turcia va susține, la summitul din această săptămână, invitația Finlandei și Suediei de a adera la NATO”, a declarat președintele finlandez Sauli Niinistö într-un comunicat.

Țările NATO, reunite în cadrul unui summit la Madrid, vor invita oficial miercuri Suedia și Finlanda să se alăture Alianței, după ce Turcia și-a ridicat marți seară dreptul de veto asupra aderării lor, a declarat secretarul general al NATO într-o conferință de presă.
Exit mobile version