Site icon Editia de Dimineata

Nemții se îngrămădesc să cumpere calorifere electrice de teamă să nu rămână fără gaz metan în această iarnă

În Germania sunt în medie 27 de grade și totuși locuitorii nu se grăbesc la ventilatoare ci la caloriferele electrice. Aceasta este o consecință a scăderii în continuare a livrărilor de gaze din Rusia către Europa. Germanii se temeau să rămână fără benzină și să tremure de frig la iarnă, scrie Le Figaro

După ulei, făină sau hârtie igienică, germanii încep să cumpere mai multe bunuri. Teama de întreruperi în aprovizionarea cu gaze din Rusia provoacă panică în rândul locuitorilor Germaniei.

Nimeni nu vrea să stea într-un apartament rece și neîncălzit iarna. În ultimele săptămâni, cererea pentru diferite tipuri de dispozitive de încălzire a crescut semnificativ.

În prezent, cele mai vândute în magazine sunt încălzitoarele cu ventilator, încălzitoarele cu convector și încălzitoarele cu ulei.

„Acum există o cerere peste medie pentru încălzitoare electrice”, spun magazinele specializate Media Markt și Saturn. Comparativ cu anul precedent, vânzările sunt cu 100% mai mari. O creștere deosebit de mare a cererii pentru aceste dispozitive a avut loc în ultimele trei săptămâni.

O cerere mai mare pentru dispozitive de încălzire a fost observată și pe internet. Analiza motorului de comparare a prețurilor Idealo arată că întrebările despre încălzitoarele electrice în luna iunie a acestui an  erau de peste patru ori mai mari decât în ​​anul precedent.

„Pentru șeminee și sobe, creșterea a fost de 280 la sută. Din cauza crizei actuale a gazelor, tot mai mulți oameni caută surse alternative de căldură”, spune Idealo, citat de RND.

Încălzirea electrică este de trei ori mai scumpă

Încălzirea cu aparate electrice ar trebui să fie într-adevăr doar o soluție de urgență. Este convenabil, dar, după cum subliniază experții, este foarte, foarte scump. Acest tip de încălzire are sens doar dacă gazul este oprit complet și „încălzirea de urgență trebuie pornită”, subliniază expertul în energie Reinhard Loch de la Centrul de consiliere pentru consumatori din Renania de Nord-Westfalia.

„Dar nu este o soluție pe termen lung”, notează el. Încălzirea electrică este în prezent de trei ori mai scumpă decât încălzirea pe gaz. Și nu există niciun indiciu că acest lucru se va schimba.

Wolfgang are 83 de ani, locuiește într-o garsonieră din Berlin și este mândrul proprietar al unui calorifer electric auxiliar. „Este depozitat în dulap”, spune el. ”M-a costat 200 de euro si face atât aer conditionat cât si încalzire, pentru o cameră mică ca asta. Este o soluție de rezervă, în cazul în care centrala pe gaz a clădirii nu funcționează iarna aceasta”.

La fel ca jumătate dintre gospodăriile germane, Wolfgang depinde de gaze pentru a nu tremura în sezonul rece. Ponderea gazului din Rusia a scăzut drastic de la începutul războiului din Ucraina, scăzând de la 55% la 26% la sfârșitul lunii iunie, potrivit ultimului raport al guvernului.

Dar independența față de Moscova este încă departe. Prin urmare, incertitudinea, chiar îngrijorarea, domină peste Rin, în timp ce compania rusă Gazprom a redus și mai mult livrările acestui combustibil. Factura de gaz pentru persoane fizice s-ar putea cel puțin tripla în acest an.

Din punct de vedere legal, persoanele fizice sunt protejate: în caz de penurie, alimentarea lor cu gaze are prioritate față de cea a companiilor. Dar „frica de raționalizare” împinge populația să se echipeze, observă Ingo Schäfer, vânzător specializat în magazinul de bricolaj Hornbach din Berlin-Neukölln. Într-o săptămână, a vândut 60 de încălzitoare electrice, atâtea cât într-o lună „deosebit de rece” decembrie , spune el. „Clienții, adesea în vârstă, nici măcar nu se uită la prețul dispozitivelor. Important este că vor fi calde în această iarnă”.

Supraîncărcarea rețelei

La nivel național, Hornbach și-a dublat vânzările de încălzitoare electrice în primele șase luni ale anului și „ar putea ajunge la +500% din vânzări în această vară” , confirmă Florian Preuss, responsabil de comunicare pentru lanțul de magazine. Pe internet, cifrele te amețesc: + 4000% ultima săptămână din iunie, conform comparatorului de preț Idealo. O explozie a vânzărilor care ar fi direct legată de activarea nivelului 2 (din 3) din „planul de urgență gaz”, pe 23 iunie.

Sectorul se luptă să țină pasul cu cererea. La Hornbach este planificată o mică livrare de calorifere pentru jumătatea lunii august, dar cea mai mare parte a stocurilor nu va ajunge înainte de sfârșitul lunii septembrie. „ Lipsa se referă mai larg la toate alternativele la gaze” , subliniază Florian Preuss. ”Clienții fac stocuri de peleți de lemn și cărbune în cantități destul de neobișnuite.”

Nebunia pentru încălzitoarele electrice nu este, în orice caz, pe gustul specialiștilor, care se tem de o supraîncărcare a rețelei electrice în caz de explozie și de întreruperi de curent. Reflexul consumatorilor contrazice apelul guvernului pentru mai multă sobrietate energetică. Wolfgang promite să fie rezonabil. „ Încălzirea electrică este scumpă ”, subliniază el. Dacă îi este frig, va începe prin a-și pune un pulover în plus.

Exit mobile version