Site icon Editia de Dimineata

NEVINOVAT, după ce a făcut 38 de ani de închisoare…

Maurice Hastings, care a petrecut mai mult de 38 de ani în spatele gratiilor pentru o crimă din 1983 pe care nu a comis-o, a fost declarat nevinovat de un judecător din California.

Judecătorul William C. Ryan, de la Curtea Superioară a comitatului Los Angeles, l-a declarat în mod oficial pe Hastings nevinovat din punct de vedere faptic și a șters arestul și urmărirea penală din cazierul său în timpul unei audieri de miercuri, potrivit unui comunicat de presă al Universității California State din Los Angeles, scrie CNN.

„Înseamnă foarte mult. Sunt recunoscător pentru decizia judecătorului și pentru scuze – totul a fost minunat astăzi”, a declarat Hastings în timpul unei conferințe de presă după pronunțarea hotărârii. „Sunt pregătit să merg mai departe cu viața mea. Sunt un om fericit în acest moment”.

Povestea

Hastings, în vârstă de 69 de ani, a fost eliberat din închisoare în octombrie, după ce ADN-ul din atacul din 1983 a identificat un alt suspect. El ispășise o condamnare pe viață pentru această crimă, în ciuda faptului că martorii i-au susținut alibiul în timpul crimei și că nicio dovadă fizică nu îl lega de locul faptei, potrivit unui comunicat de presă al Los Angeles Innocence Project.

Un tampon oral dintr-un kit de agresiune sexuală colectat la scurt timp după atac a fost în cele din urmă testat în iunie 2022, potrivit California State University, Los Angeles, care găzduiește Los Angeles Innocence Project. ADN-ul l-a exclus definitiv pe Hastings și l-a indicat în schimb pe Kenneth Packnett, care a murit în 2020 în timp ce ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru răpire și viol.

În timpul audierii, procurorul adjunct Martha Carrillo i-a prezentat lui Hastings „scuze de mult așteptate” în numele Procuraturii Districtului din Los Angeles.

„Îmi pare rău, foarte rău, pentru nedreptatea, marea nedreptate, pe care biroul meu și sistemul de justiție penală au comis-o împotriva ta. Sunt multe de învățat din asta”, a spus ea. „Suntem umiliți de această lecție și o vom lua în considerare. Știu că nu este suficient să spui „îmi pare rău”, pentru 38 de ani de închisoare, și îmi dau seama de asta, și sunt umilită”.

De asemenea, Carrillo și-a cerut scuze pentru că nu a ținut cont de solicitările anterioare ale lui Hastings privind testarea ADN a probelor.

În 2000, Hastings a scris procuraturii districtuale din Los Angeles County, cerând să testeze ADN-ul, care, spunea el, ar fi „demonstrat în mod concludent că nu am fost persoana implicată cu decedatul la momentul crimei”.

După conferința de presă, Hastings a declarat că s-a instalat „disperarea” în fața posibilității de a-și petrece viața în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o.

„Sunt o mulțime de momente fără speranță prin care trebuie să treci”, a spus el. „O mulțime de încercări. Dar știți, totul merită acum”.

„Acum mă simt îndreptățit”, a adăugat el.

Cu dosarul său reabilitat, Hastings vrea să se concentreze pe „a se bucura de viață”, a spus el. În prezent, el participă la o tabără de inițiere în antreprenoriat și desfășoară activități de informare cu comunitățile de persoane fără adăpost.

Exit mobile version