Site icon Editia de Dimineata

New York Times: 500.000 de militari ucraineni și ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului

Numărul militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începerea războiului din Ucraina în februarie 2022 se apropie de 500.000, a informat vineri cotidianul The New York Times, citând oficiali americani sub rezerva anonimatului.

Oficialii citaţi au avertizat însă că numărul victimelor este dificil de estimat, deoarece se consideră că Moscova prezintă un număr mai mic decât cel real al morţilor şi răniţilor în război, în timp ce Kievul nu publică date oficiale, a precizat ziarul.

Numărul militarilor ruşi ucişi sau răniţi în război se apropie de 300.000, între care 120.000 de decese şi între 170.000 până la 180.000 de răniţi, precizează ziarul.

Decesele în rândul trupelor ucrainene se ridică la aproape 70.000, în timp ce numărul militarilor răniţi este între 100.000 şi 120.000, a adăugat New York Times.

Bilanțul victimelor, actualizat după lansarea contraatacului Ucrainei

Oficialii citaţi de NYT au afirmat că bilanţul victimelor a fost actualizat după ce Ucraina a lansat un contraatac la începutul acestui an.

Numai că actuala campanie a Ucrainei de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti ar putea avea încă multe luni de desfăşurare. În condiţiile în care anul acesta nu se pot obţine câştiguri importante, planificatorii iau în considerare modul în care antrenamentele şi noile echipamente ar putea înclina balanţa pe câmpul de luptă în primăvară, scrie The Wall Street Journal (WSJ), citată de News.ro.

Strategii militari şi factorii de decizie politică din Occident încep deja să se gândească la ofensiva de primăvară de anul viitor. Schimbarea reflectă o evaluare tot mai profundă a faptului că, în lipsa unor succese majore, lupta Ucrainei pentru a expulza forţele de invazie ale Rusiei va dura probabil mai mult timp, arată WSJ.

Atunci când contraofensiva Kievului a început, în primăvară târziu, optimiştii sperau că trupele ucrainene ar putea repeta succesul de anul trecut în ceea ce priveşte îndepărtarea forţelor ruseşti. Însă o primă încercare de a folosi tancurile şi vehiculele blindate occidentale recent primite pentru a străpunge liniile ruseşti fortificate s-a împotmolit. De atunci, progresele au fost lente şi dureroase, bazându-se pe tactici de unităţi mici.

O nouă ofensivă ar putea fi încă în curs de desfăşurare. Dar liderii militari şi factorii de decizie politică se luptă deja cu întrebarea ce se poate realiza în următoarele câteva luni şi cum să se pregătească pentru un conflict prelungit, arată WSJ.

O îngrijorare persistentă la Kiev şi în capitalele occidentale este că politicienii şi alegătorii ar putea ajunge să considere războiul ca fiind în impas şi să ezite în a mai susţine Ucraina. Chiar dacă susţinătorii occidentali ai Kievului rămân hotărâţi, ceasul ticăie, iar în acest timp forţele ucrainene consumă muniţii, resurse umane şi rezistenţă într-o luptă istovitoare.

Obiectivul Kievului acum este ca actuala ofensivă să culmineze cu suficiente câştiguri pentru a le arăta cetăţenilor ucraineni şi susţinătorilor de la Washington, Berlin şi din alte părţi că sprijinul lor nu a fost zadarnic şi că ar trebui să continue, potrivit WSJ.

Un duș rece și perspectiva unui război prelungit

La summitul NATO de luna trecută, desfăşurat în Lituania, preşedintele Biden i-a spus preşedintelui ucrainean şi unei mulţimi care aplauda că sprijinul SUA va rămâne constant. SUA, aliaţii din NATO şi Japonia s-au angajat să dezvolte planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Între timp, lideri militari de rang înalt avertizează de luni de zile că succesele relativ rapide ale Ucrainei de anul trecut nu se vor repeta cu uşurinţă. Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al armatei americane, a turnat în mod repetat apă rece peste sugestiile că Kievul ar putea întrerupe rapid coridorul terestru pe care Rusia îl deţine de-a lungul sud-estului Ucrainei şi că ar putea izola Peninsula Crimeea.

O prudenţă similară este acum mai răspândită la Casa Albă, a declarat Ivo Daalder, ambasador al fostului preşedinte Barack Obama la NATO. „Cred că există o conştientizare în cadrul administraţiei că Ucraina nu-şi va recăpăta tot teritoriul în curând”, a declarat Daalder, citat de WSJ.

Oficialii americani şi alţi oficiali occidentali au sperat că un avans semnificativ al Ucrainei ar putea lovi forţele ruseşti suficient de tare pentru a-l aduce pe preşedintele Vladimir Putin la masa negocierilor încă din această iarnă pentru discuţii serioase despre o eventuală reglementare. Acum, şansele ca acest lucru să se întâmple par a fi mici, spun diplomaţii. În schimb, Rusia îşi consolidează apărarea fizică în Ucraina, aducând mai mulţi soldaţi şi intensificând producţia de muniţie şi armament. La rândul său, Occidentul îşi intensifică industria militară, ceee ce schiţează perspectiva unui război de uzură, prelungit.

Mulţi observatori au crezut că războiul modern este, inevitabil, rapid, dar istoria arată contrariul, cu războaie care durează în medie între trei şi şapte ani şi cu mai multe sezoane de campanie, spun specialiştii militari.

„Acest război ar putea arăta ca Războiul din Coreea, cu mişcări rapide pe linia frontului în primele luni şi apoi o stagnare relativă – dar este nevoie de ani pentru ca ambele părţi să realizeze acest lucru”, a declarat Dmitri Gorenburg, expert în Rusia la Centrul pentru Analize Navale, un think tank legat de Pentagon.

CÂTEVA precedente și un atu pentru armata ucraineană

Războiul coreean, început în 1950, nu a fost niciodată soluţionat şi, din punct de vedere tehnic, continuă, deşi cu un armistiţiu prelungit. O zonă demilitarizată tensionată împarte peninsula coreeană puternic înarmată.

Alte exemple pentru viitorul Ucrainei pe care le indică strategii includ Orientul Mijlociu, unde Israelul a fost în conflict cu palestinienii şi vecinii săi arabi de la crearea statului, în 1948, şi Irlanda de Nord, unde opoziţia violentă faţă de regimul britanic a durat generaţii întregi.

Însă chiar dacă nu se va realiza niciun progres semnificativ în această vară, Ucraina poate continua să lupte până în iarnă. Ploaia şi zăpada ar putea încetini operaţiunile cu echipamente grele, cum ar fi tancurile, dar forţele ucrainene s-au dovedit până acum mai eficiente atunci când operează în unităţi mici, adesea cu echipamente mai uşoare.

„Armata ucraineană continuă să se adapteze mai repede decât armata rusă”, a declarat Gordon Davis, general-maior în retragere din armata SUA şi fost secretar general adjunct al NATO.

Ucraina a angajat în ofensivă doar o parte din cele mai bine antrenate trupe ale sale şi doar o parte din cei peste 60.000 de militari ucraineni instruiţi de armatele NATO au fost antrenaţi în manevre complexe, cunoscute sub numele de operaţiuni cu arme combinate. Cu timpul, mai multe trupe şi comandanţi ucraineni vor primi pregătire occidentală avansată.

Această pregătire îi va ajuta să folosească mai bine echipamentele occidentale moderne. Încercările iniţiale ale Ucrainei de a folosi tancuri europene şi transportoare de trupe americane în ofensivă nu au avut rezultate bune, dar până în primăvara anului viitor, Kievul va avea şi mai multe echipamente occidentale, cât şi operatori mai pricepuţi ai acestor echipamente.

„Pe măsură ce trece timpul, Ucraina va folosi în cele din urmă mai multe dintre brigăzile sale antrenate şi echipate de NATO, în timp ce Rusia se va strădui să îşi menţină cadenţa de foc şi coerenţa în linia întâi”, a declarat Gordon Davis.

Întrebări legate de F-16

Până la jumătatea anului viitor, Ucraina ar putea, de asemenea, să aibă piloţi care să ştie să manevreze avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA, pe care operatorii europeni ai avionului, inclusiv Danemarca şi Olanda, sunt dornici să le doneze.

Presiunea creşte asupra Washingtonului pentru a furniza rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS lansate de la sol şi asupra Germaniei pentru a oferi rachete de croazieră Taurus.

O mare întrebare care se pune în legătură cu avioanele F-16 este ce arme le-ar putea permite SUA să transporte, mai scrie WSJ. Rusia dispune de sisteme antiaeriene care ar putea lovi avioanele, ceea ce ridică îngrijorări la Washington că avioanele de luptă ucrainene ar fi pur şi simplu doborâte. Echiparea acestora cu muniţii precum Joint Standoff Weapon şi bombe de precizie ghidate Paveway ar putea permite ca F-16 să păstreze o distanţă mai sigură faţă de front.

Occidentul ar putea, de asemenea, să furnizeze în cele din urmă echipamente mai avansate, cum ar fi drone sofisticate capabile de atacuri aeriene. Reaper MQ-9 poate transporta bombe Paveway şi rachete Hellfire.

Dezavantaje pentru Ucraina

În defavoarea Ucrainei, pe lângă condiţiile meteorologice, se află potenţiala diminuare a stocurilor de muniţii occidentale şi uzura echipamentelor deja donate. Tunurile şi ţevile armelor pot susţine doar un număr finit de trageri înainte de a ceda sau de a se deteriora, iar vehiculele militare grele necesită o întreţinere extinsă – chiar dacă nu iau parte propriu-zis niciodată la luptă.

De asemenea, Rusia continuă să îşi consolideze apărarea în Ucraina, inclusiv prin amplasarea de noi mine terestre în unele locuri pe care trupele ucrainene le-au curăţat deja.

Strategii care privesc spre anul viitor şi dincolo de acesta speră că, în timp, chiar dacă Rusia consolidează impedimentele pentru atacurile ucrainene, trupele Kievului pot dobândi abilităţi şi experienţă care să le permită să le depăşească şi să fie mai inteligente decât forţele ruseşti.

Modul în care politicienii vor vedea războiul anul viitor rămâne, pe de altă parte, o preocupare larg răspândită, în special din cauza alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie anul viitor. Fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican, a sugerat că ar reduce sprijinul acordat Ucrainei.

Dar mulţi alţi republicani continuă să sprijine ajutorul american pentru Kiev, inclusiv un număr mare de senatori şi mulţi din Camera Reprezentanţilor, deşi unii susţin o verificare mai strictă a ajutorului american. În voturile de luna trecută privind bugetul pentru apărare, cinci amendamente propuse de republicanii din Camera Reprezentanţilor apropiaţi de Trump, care ar fi redus ajutorul acordat Ucrainei, au fost respinse cu o marjă largă, după ce peste 130 de republicani au votat alături de toţi democraţii pentru respingerea lor, notează Wall Street Journal.

„Cred că este de foarte bun augur în ceea ce priveşte sprijinul”, a comentat Daalder, fostul ambasador la NATO.

Dar preocuparea că un astfel de sprijin ar putea dispărea dacă Trump ar recâştiga Casa Albă creşte presiunea asupra Ucrainei şi a susţinătorilor săi pentru a obţine câştiguri semnificative în următorul sezon de campanie, dacă acestea nu sunt posibile în acest an, încheie WSJ.

Potrivit evaluărilor serviciilor secrete americane, armata ucraineană nu va reuşi să ajungă în oraşul strategic Melitopol. Acest lucru ar însemna că Administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski nu va atinge obiectivul principal de a bloca un pod al Rusiei spre Crimeea în ofensiva de anul acesta.

Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA a refuzat să facă vreun comentariu public pe această temă.

Reacția Kievului

„Chiar și cei care se îndoiesc devin mai încrezători cu timpul”, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, pentru Axel Springer, compania deținătoare a publicației Politico.

„Privim aceste remarci cu grijă”, a declarat Dmitro Kuleba.

„Potrivit unor oficiali neidentificați, generali și analiști, Ucraina ar fi trebuit să înceteze să existe între termen de 3 până la 10 zile, în februarie 2022”, când Rusia și-a lansat invazia, a adăugat șeful diplomației de la Kiev.

„Acum preconizează că Ucraina nu va putea să își recâștige rapid tot teritoriul. Asta arată că până și cei care se îndoiesc devin mai plini de speranță în timp”, a constatat, cu ironie, Kuleba.

Exit mobile version