Site icon Editia de Dimineata

Ce sunt NFT-urile. Noua piață de miliarde de dolari de obiecte de artă digitale

🟦 Jack Dorsey, fondatorul lui Twitter, vinde primul tweet in istorie la o licitație, care a ajuns deja la 2,5 milioane de dolari, ca NFT.
🟨 Câțiva fani ai domeniului cripto au digitizat o creație din 2006 a lui Bansky și au vândut-o cu 95.000 de dolari, ca NFT.
🟥 Trupa Kings of Leon a oferit ultimul lor album, „When You See Yourself”, ca NFT.

NFT (non-fungible token) este înregistrarea dreptului de proprietate asupra unui obiect digital pe un blockchain (care, la rândul său, este o serie de înregistrări imposibil de alterat, în cantitate limitată). Poate fi orice tip de suport media, inclusiv, dar nu limitat la:

„Șmecheria” este că obiectul tranzacționat ca NFT este unic, de neînlocuit („nefungibil”, să zicem). Spre comparație, un bitcoin este „fungibil”: schimbați unul cu altul și veți avea exact același lucru – un bitcoin, deși ambele lucruri se bazează pe blockchain. NFT-urile contribuie la dovedirea autenticității și proprietății, alimentând economia emergentă a colecțiilor digitale și a bunurilor virtuale.

NFT-urile se dovedesc a fi un catalizator în transformarea economiei activităților creative, permițând creatorilor să monetizeze creațiile direct cu fanii lor. Conținutul unui artist poate fi vândut la nivel global pe piețe descentralizate. NFT-urile au și o caracteristică prin care i se plătește artistului un procentaj de fiecare dată când NFT-ul este vândut sau își schimbă proprietarul.

De ce ați dori să cumpărați ceva de care oricine se poate bucura gratuit? Pentru că proprietatea este cea care creează valoare. Cu NFT-urile, nu numai că aveți drepturi de proprietate, dar aveți și dreptul de proprietate asupra înregistrării în blockchain-ul respectiv. Deci aveți un drept de proprietate care este transparent, poate fi văzut de toată lumea. Cu alte cuvinte, cineva care caută în blockchain, vede că John Doe este proprietarul primului tweet din istorie, pe care l-a cumpărat la licitație pe mulți bani.

Unde ați putea găsi de cumpărat astfel de creații digitale de colecție? Trei locuri de bază unde puteți căuta sunt: Opensea, Rarible și NiftyGateway. De exemplu, pe NiftyGateway, Grimes, cântăreața canadiană, a vândut, în februarie 2021, opere de artă digitală în valoare de șase milioane de dolari. Auto-proclamata regină cripto și-a licitat colecția digitală WarNymph, care consta în zece lucrări de artă, create în colaborare cu fratele ei, Mac Boucher.

Foto: colecția Grimes, Instagram

Exit mobile version