Site icon Editia de Dimineata

Nici briza mării nu mai e ce-a fost. Ce au descoperit cercetătorii și de ce este periculos pentru oameni

Cei care locuiesc aproape de malul mării se pot considera norocoşi, deoarece respiră un aer mult mai curat şi mai sănătos. Chiar şi o sesiune de câteva zile în briza mării poate avea efecte pozitive pentru sănătate. Potrivit medicilor, aerosolii marini sunt extrem de benefici în special în afecţiunile respiratorii, iar apa de mare îi poate ajuta şi pe cei cu probleme reumatice.

Vești proaste

Și totuși veștile proaste nu se sfiesc să lovească și în briza mării, atât de râvnită. Cercetătorii au descoperit microparticule din plastic chiar în briza marină, scrie The Guardian.

Sute de mii de tone de deșeuri prost gestionate ar putea fi aruncate înapoi pe mal de briza mării în fiecare an, conform cercetătorilor.

Studiul

Un studiu realizat de savanți de la Universitatea Strathclyde și Universitatea Toulouse a găsit fragmente minuscule de plastic în ceața fină produsă de valuri, fapt care infirmă ipoteza că, odată ajuns în ocean, plasticul rămâne acolo. Descoperirea ar putea ajuta la rezolvarea misterului în privința locului în care ”se duce” plasticul după ce ajunge în mare.

Rezultatele, publicate în jurnalul Plos One,  pun la îndoială totodată și credința larg răspândită în efectele pozitive asupra sănătății ale brizei marine, care, în lipsa acestei poluări marine debordante, ar fi rămas intactă.

Micro-plastic, bacterii, virusuri și alge

Considerată până acum „aer curat”, briza mării conține cantități „surprinzătoare” de micro-plastic, spun cercetătorii, alături de sare de mare, bacterii, virusuri și alge.

Aproximativ 359 de milioane de tone de plastic au fost produse la nivel mondial în 2018, iar unele studii sugerează că 10% din acesta ajunge în mare în fiecare an. Studiul estimează că în fiecare an briza ar putea arunca înapoi pe uscat până la 136.000 de tone de micro-plastic.

Studii anterioare, inclusiv unul de aceiași autori, care au găsit poluare micro-plastică într-o regiune îndepărtată a munților Pirinei, au arătat deja că vântul poate transporta micro-plasticul în atmosferă pe distanțe lungi.

Exit mobile version