Site icon Editia de Dimineata

Nici reducerile nu mai sunt ce-au fost. Black Friday, între mirajul prețurilor mici și prestigiul social

Chiar dacă în fiecare an, specialiștii și sociologii atrag atenția asupra faptului că ”Black Friday” este un fenomen complex, care înglobează atât strategii de marketing ce încurajează consumul, dar și un trend social, care ajunge să schimbe în rău comportamente. Cum reușește să facă asta? Răspunsul este simplu și îl vedem în fiecare an. Oamenii se îmbulzesc, se îmbrâncesc la propriu pentru a prinde la preț redus televizorul mult dorit.

Ei bine, acest tip de comportament a fost studiat atât de psihologi, economiști, cât și de sociologi, care sunt de părere că ”reducerile” pot avea un impact major asupra oamenilor, mai ales în zilele actuale, când consumerismul este un fenomen din ce în ce mai răspândit și mai încurajat de marile companii de marketing.

Spune-mi ce ai cumpărat de ”Black Friday”, ca să-ți spun cine ești

Chiar dacă sună a conspirație, explicațiile de mai sus nu pot fi interpretate astfel, deoarece vin la pachet cu o sumă generoasă de studii și statistici care demonstrează faptul că fenomenul ”Black Friday” a ajuns să afecteze comportamentul de consum al oamenilor prin diferite mijloace.

Sociologul Mihnea Preotesi, cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, a explicat, pentru Digi24.ro, faptul că nevoia românilor de consum și ardoarea după care vânează reducerile

vine la pachet cu dorința de a-și depăși condiția, de a încerca să pară altceva decât sunt cumpărând produse de lux la prețuri reduse, doar pentru a avea prestigiu social. Mai mult decât atât, nevoia românilor de a cumpăra electrocasnice, televizoare sau alte aparate de acest tip este una care vine pe un fond psihologic, acoperind un gol din trecut, deoarece în perioada comunistă oamenii nu aveau acces la astfel de lucruri.

Există cauzele psihologice ale consumului despre care nu e cazul să vorbim acum și există modele explicative celebre, precum modelul lui Pavlov. Există și cauze socio-economomice ale consumului și cred că astea sunt cele care va interesează. Aici amintim de modelul consumului ostentativ – asta e una dintre explicațiile pentru că sunt mai multe categorii de consumatori, chiar și pentru Black Friday. Există unii consumatomatri care consumă pentru a-și satisface nevoia de prestigiu social. Trebuie să se vadă că consumă și că consumă de lux. Aici ne referim la produse de lux ( Un BMW i8 de peste 100.000 €, rezervat din primul minut n.r)”, a explicat acesta pentru Digi24.ro. 

Sunt sau nu sunt reducerile de Black Friday, ce par a fi? Sunt ele doar o simplă strategie de marketing?

La această întrebare ne-a răspuns specialistul în marketing online Raul Lazăr, care a vorbit în exculsivitate, pentru Editiadedimineata.ro  despre întreg fenomenul Black Friday, dar și despre strategiile de marketing, la care marii retaileri fac apel pentru a-și promova mai bine produsele.

Aș merge și mai departe, făcând o completare în acest sens „febră a reducerilor”, pe care am reușit să o ducem la nivel de banalitate, de ceva din viața de zi cu zi; dacă observați, aproape nimeni nu mai vinde nimic în Romania dacă nu are un preț full „umflat” și unul tăiat, ceea ce a dus la un declin major a încrederii consumatorului în reduceri. 

Revenind la prima întrebare, răspunsul nu poate fi unul clar, răspunsul este și da și nu. Da, dacă ne referim la produsele aflate spre sfârșit de viață, aflate pe un stoc ce se dorește lichidat unde reducerile sunt substanțiale și nu, dacă ne referim la restul, când zic restul, reprezintă majoritatea produselor aflate în campanie doar cu niște reduceri pe care le-au mai oferit de n-ori în decursul anului și/sau, reduceri mici sau produse ale căror preț atunci când ies din Black Friday, este puțin mai mare (diferențele sunt infime) sau poate rămâne cu același preț. 

 Referitor la a-2-a întrebare, ce pot să spun? Da, până la urmă totul se reduce la o strategie de marketing și totul este gândit, bine-pus la punct, iar efectul încă se poate observa prin cifrele vânzărilor.  

În concluzie, chiar dacă încrederea este scăzută, părerile pot fi împărțite între consumatori în privința Black Friday; de ce?  Vă dau un exemplu pur fictiv: un iPhone 6 se vinde cu 20 lei, iar de de Black Friday îl vinde cu 10 lei, consumatorul care și-a dorit încă de la lansare un iPhone 6, va fi cel mai fericit fără să se gândească prea mult că este un model vechi, iar marele retailer vrea să își golească stocul după ce a „tras” de el 5 ani la supra-preț și este conștient că oricum la prețul respectiv nu îl mai va putea vinde, iar eu care „vânez” un iPhone X  și un TV 4K HDR apărut de 1 an, voi fi dezamăgit să văd o reducere de maxim 10% care probabil a mai fost sau cu siguranță imediat după Black Friday va mai reveni poate și mai mare, sub un alt nume, ex. “Black Friday de Iarnă”. Aici fac abstracție o anumite gamă de produse, de exemplu, mașini noi la care și în afara unei promoții se pot obține discount-uri substanțiale.”, a explicat acesta.

Sursă Foto: standard.co.uk

 

Exit mobile version