Site icon Editia de Dimineata

Nicușor Dan către șoferii STB: De mâine dimineață, cine nu va ieși pe traseu, va trebui să răspundă în fața legii

Nicușor Dan, primarul Capitalei, i-a avertizat joi pe angajații STB că trebuie să respecte decizia executorie a Tribunalului București de încetare a grevei. ”De mâine dimineață, cine nu va ieși pe traseu, va trebui să răspundă în fața legii. Nu avem nimic cu șoferii și cu vatmanii, suntem deschiși la dialog, dar nu prin intermediul acelor lideri de sindicat care nu respectă legea”, a spus Nicușor Dan la Digi24, scrie g4media.ro.

Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti au declanşat un protest spontan joi dimineaţă, astfel că nicio maşină nu a ieşit pe traseu în Capitală, Directorul societăţii Adrian Criţ afirmă că protestul este ilegal şi lansează acuzaţii la adresa licderului sindical Vasile Petrariu. Protestatarii cer creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat joi că greva la Societatea de Transport Bucureşti, în urma căreia maşinile nu au ieşit pe traseu, este ilegală, fiind o acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile.

Societatea de Transport București le-a cerut angajaților „în mod public” să respecte decizia Tribunalului de suspendare a grevei și să revină de urgență pe traseu. „Ignorarea deciziei judecătorești poate genera dosare penale”, atrage atenția STB, care avertizează că există posibilitatea ca greva să continue și vineri.

Nicușor Dan l-a acuzat pe liderul sindical Vasile Petrariu (consilier PSD) că instigă la nerespectarea deciziei instanței, care a decis că greva e ilegală.

”Dincolo de o infracțiune, e o pagubă de 3 milioane de lei zilnic pe care sindicatul o produce companiei. STB se va îndrepta împotriva sindicatului și printr-o plângere penală pentru că nu revin angajații la muncă, și printr-o plângere pentru a recupera banii”, a declarat Nicușor Dan.

”Suntem deschiși la dialog cu angajații STB, dar nu prin intermediul acestui lider sindicalist penal, care incită la nerespectarea unei decizii judecătorești. El vrea să oprească procesul de eficientizare a costurilor de la STB. Ne vom uita la sporurile de salarii, la consumul de carburant”.

Reamintim că Tribunalul București a decis joi după-amiază că greva șoferilor STB, declanșată joi dimineață, e ilegală, iar șoferii trebuie să își reia lucrul imediat. Angajații STB nu au reveni însă la lucru, potrivit conducerii companiei.

UPDATE

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a declarat „destul de optimist” în privinţa faptului că angajaţii STB îşi vor relua vineri activitatea, menţionând că executori judecătoreşti le vor comunica acestora hotărârea instanţei referitoare la faptul că greva este ilegală.

„Eu mâine dimineaţă la ora 6.00 voi fi la STB. Mâine dimineaţă de la ora 6.00 executorii judecătoreşti vor pleca de la STB către autobaze, depouri. Sunt destul de optimist că nu vom fi într-o situaţie de inconştienţă colectivă, menţinând aceeaşi deschidere pentru a avea un dialog civilizat, pe tot ce înseamnă probleme din STB, cu reprezentanţi legitimi, şi nu politici ai oamenilor de acolo”, a spus Nicuşor Dan, pentru TVR 1.

Primarul a făcut apel la responsabilitate, dar şi la „spiritul de conservare”, subliniind că potrivit hotărârii pronunţate de instanţă angajaţii STB trebuie să îşi reia activitatea. Cei care nu fac acest lucru săvârşesc o infracţiune, a adăugat el.

„Avem o hotărâre a instanţei, care a spus că această grevă este ilegală şi a spus că trebuie reluată activitatea. Este o hotărâre a instanţei care poate fi atacată cu apel, dar până atunci este executorie. Dacă sunt şoferi şi vatmani care se uită la noi, îi sfătuiesc să se consulte cu un avocat, şi nu cu liderul de sindicat, care îi minte şi le spune că nu e executorie până la apel. (…) Un executor judecătoresc, care are un rol de autoritate de comunicare şi de îndeplinire a hotărârii judecătoreşti, se va prezenta la autobază şi depou şi va înştiinţa oficial că există această hotărâre executorie şi că cine nu o respectă săvârşeşte o infracţiune, în mod individual. Nu mai suntem în contextul de azi dimineaţă, în care nişte oameni au putut să pretexteze că este un protest spontan, individual”, a precizat edilul-şef.

Nicuşor Dan a menţionat că au existat discuţii, anterior declanşării protestului, între consiliul de administraţie şi liderii de sindicat, iar aceştia au solicitat schimbarea din funcţie a directorului general „fără să aducă argumente”. El a contrazis afirmaţiile conform cărora nu ar fi vorba despre o grevă, ci despre un protest spontan.

Exit mobile version