Site icon Editia de Dimineata

No, abia ăsta-i bai! Taiwanul interzice exporturile de procesoare peste 25 MHz către Rusia și Belarus

Lovitură grea pentru piața IT din Rusia. Taiwanul a anunțat că impune o interdicție la vânzarea de cipuri moderne către Rusia și Belarus, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

Săptămâna aceasta, Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan (MOEA) a publicat o listă de bunuri strategice de înaltă tehnologie care au interdicție de export către Rusia și Belarus, a relatat DigiTimes. Ministerul a precizat că exporturile acestor mărfuri de înaltă tehnologie sunt interzise și în Belarus, deoarece ar putea ajuta Rusia să ocolească sancțiunile, scrie Taiwan News.

Firmele din aceste două țări au acum interdicție de a achiziționa microprocesoare sau microcircuite fabricate în Taiwan care au oricare dintre următoarele specificații: viteze de performanță de 5 gigaflopi sau mai mari, rate de frecvență de peste 25 MHz, o interconectare externă cu o rată de transfer de date de 2,5 MB/s sau mai mare, mai mult de 144 de pini sau un timp de întârziere de propagare de bază de mai puțin de 0,4 nanosecunde.

Explicații

Aceste condiții exclud, în esență, Rusia și Belarus de la tehnologia modernă fabricată în Taiwan. Tom’s Hardware a subliniat că atunci când PlayStation 2 de la Sony a fost lansat în 2000, performanța sa optimă era de aproximativ 6,2 gigaflopi FP32, în timp ce PlayStation 5, care a fost lansat 20 de ani mai târziu are 10,3 teraFlopi.

Rusia a început să cumpere procesoare de origine chineză, însă acestea nu sunt produse în volume foarte mari pentru a acoperi cererea. De asemenea, producția din Rusia este limitată, tehnologiile disponibile în țară fiind foarte învechite. MCST, companie de procesoare de origine rusă, încearcă să creeze alături de o altă companie autohtonă, Mikron, procesoare produse local. Anterior, MCST fabrica pe liniile de producție TSMC procesoare pe 16nm, însă cel mai avansat nod rusesc în fabricile Mikron este de 90nm.

În comparație, 90nm era procesul de fabricație al procesoarelor AMD Athlon 64 și Pentium 4, lansate pe piață în anul 2004. Procesoarele din prezent pentru computere și smartphone-uri sunt construite pe procese de fabricație moderne, de 4, 5, 7 sau 10nm, cu tranzistori mult mai mici și consum de energie redus. Dimensiunile reduse permit integrarea mai multor tranzistori într-un spațiu mai mic, lucru care asigură o performanță mai mare. Astfel, procesoarele rusești pe 90nm nu vor putea concura din punct de vedere al performanței cu soluțiile moderne.

În plus, Taiwanul nu va mai vinde echipamente de producție de cipuri către aceste țări. Printre acestea se numără echipamente de aliniere și expunere pentru producția de wafere, scanere și microscoape electronice de scanare.

Exit mobile version