Site icon Editia de Dimineata

Noaptea Albă a Galeriilor la MNAR

Muzeul Național de Artă al României vă așteaptă sâmbătă, 1 octombrie și duminică, 2 octombrie 2022, în intervalul orar 13:00 – 21:00, să vizitați expoziția Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX în cadrul participării MNAR la cea de-a XVI ediție din Noaptea Albă a Galeriilor.

Publicul beneficiază de un program prelungit de vizitare a uneia dintre expozițiile vedetă din acest an, organizată de către Muzeul Național de Artă al României și care prezintă o parte din extraordinarul patrimoniu artistic al muzeului.

Expoziția redă diversele aspecte şi semnificații pe care le primește ruina în vizualul european în decursul secolelor al XVI-lea – al XIX-lea, astfel cele 140 de lucrări expuse, sunt articulate într-un discurs tematic construit progresiv în scopul de a ilustra, pe parcursul celor șase secțiuni ale expoziției, transformarea ruinei dintr-un simbol indicial al culturii antice în epoca Renașterii într-o stare de spirit, o trăire aparte, vecină cu sentimentul de ruinare a sufletului, în contextul interesului pentru sublim al romantismului. Peste acest parcurs istoric se suprapune un discurs psihologic menit a evidenția relevanța ruinei ca simbol al relației noastre cu trecutul și a peisajului ca emblemă a evadării spre o lume ideală.

Cu o scenografie spectaculoasă, similară celor din marile muzee ale lumii, expoziția etalează lucrări ale unor nume importante din arta europeană a secolelor XVI-XIX, dintre care amintim: Jan Sanders Van Hemessen (cca. 1500 – 1556), Gaspard Dughet (1615 – 1675), Giovanni Paolo Pannini (1691-1765), Giovanni, Battista Piranesi (1720-1778), August Becker (1821/1822 – 1887), Ivan Aivazovski (1817-1900).

Expoziția Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX este deschisă la parterul Galeriei Naționale a MNAR, iar accesul se face pe baza biletului de intrare.

 

 

Exit mobile version