23 septembrie 2020, 19:40

Noduri în vânt și lumină – Sculptura lui Janet Echelman

Sfidează normele, încadrarea în categorii, etichetarea desuetă, limitată. Creațiile ei se inspiră din experiențe încercate. Sculptura ei transformă locul prin vânt și lumină.

Arta lui Janet Echelman, născută în 1966, în Florida, nu mai e un simplu obiect de privit; devine vie, integrată într-o atmosferă citadină în care te poți pierde. Interesul ei merge adesea spre metropolele lumii, unde oamenii se zvântură fără încetare, prinși în energia urbană, fără a mai prinde răgazul de a face o pauză, a contempla, a reflecta la ceea ce au în jur.

„Simt o nevoie de a găsi momente pentru contemplare în vârtejul vieții de zi cu zi din orașe”, spune Janet Echelman, și explică: „Dacă prin arta mea se poate crea o oportunitate de a schimba esența spațiilor urbane și de a ne aminti să ne ascultăm sinele interior, atunci cred că acesta e începutul transformării”.

Amsterdam, Olanda | prweb.com

Invitată la una din conferințele TED, a mărturisit: „Era cel mai puțin probabil ca eu să fac asemenea lucruri. Nu am învățat niciodată despre sculptură ori arhitectură. De fapt, am dat admitere la șapte școli de artă și la toate am fost respinsă.”

Delicate și efemere, dansând în vânt, sculpturile ei sunt noduri infinite create în vechi tehnici de împletire a materialelor ușoare. Deasupra clădirilor din metropole strălucitoare, aceste inedite forme dau impresia, în noapte, al unui spectacol magic de aurore boreale.

În 1987, Janet s-a mutat în Hong Kong pentru a studia pictura chinezească. S-a mutat apoi în Bali, unde a trăit cinci ani. S-a întors în țara ei natală și din nou a zburat spre Asia, în India, cu o bursă.

Boston, USA | thisiscolossal.com

„Am promis că voi face prin țară expoziții de pictură, dar picturile mele pe care le pregătisem nu ajunseseră în Mahabalipuram, o așezare de pescari celebră pentru sculpturi, și ziua show-ului era aproape (notă: nu au mai ajuns niciodată). Nu puteam să mai stau și să aștept. Am mers să mă plimb pe plajă unde, la acea oră, pescarii își așezau năvoadele pe nisip. Zi de zi i-am întâlnit pe plajă, dar atunci a fost prima dată când i-am privit cu atenție, altfel, și mi-a venit ideea unei noi abordări în sculptură – să realizez forme mari fără materiale solide”, povestește Janet Echelman.

Inspirată de plasele folosite de pescarii indieni, a făcut prima ei sculptură împreună cu ei. A mărturisit cu umor că a fost un auto-portret pe care l-a numit „Șolduri late”. Și-a urcat apoi creația pe stâlpi și la fiecare adiere de vânt materialul moale se schimba și lua noi și noi forme. Era fascinant și lumea stătea și se uita la ea minute în șir.

Boston, USA | thisiscolossal.com

A continuat să se inspire de la acei simpli pescari, din tradițional, din lucruri – cum este năvodul – și meșteșuguri vechi – cum este împletirea manuală de dantelă – cărora le-a dat forme și mesaje noi.

„Acum 14 ani, căutam frumuseţea în lucrurile tradiţionale, în formele meşteşugurilor. Acum le combin cu materiale şi ingineria de vârf pentru a crea forme voluptuoase, ondulate, de mărimea clădirilor.” — Janet Echelman

În februarie 2018, Plaza Mayor din Madrid a fost câteva zile electrizantă pentru toți cei care au trecut pe acolo. Una din celebrele ei sculpturi din fire delicate a fost atârnată deasupra pieței pentru a marca 400 de ani de la întemeierea orașului.

Vancouver, Canada | flickr.com

„În ultimele patru secole, oamenii se adunau în Plaza Mayor ca să se uite la lupte de tauri și la arderile pe rug ale Inchiziției. Acum, suntem împreună prin arta ce explorează conceptul timpului nostru, ce transmite idei. Aceasta este o traiectorie plină de speranță pentru umanitate.” — Janet Echelman.

Sydney, Australia | echelman.com

San Francisco, USA | echelman.com

Praga, Cehia | echelman.com

Shanghai, China | echelman.com

Madrid, Spania | echelman.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.