Site icon Editia de Dimineata

Noi ajutoare în Germania: plafon de preț la energie electrică și gaze, abonament de 49 de euro. Ce fac alte țări din Vest

Cele două motoare ale economiei europene, Germania și Franța, își pun la adăpost populația în prag de iarnă și în plină criză economică și energetică. În Franţa intră în vigoare, în această lună, mai multe măsuri sociale, menite să compenseze o parte din scăderea puterii de cumpărare în condițiile în care inflația a depășită 6% în octombrie. Guvernul federal german oferă acum mai mulți bani pentru transportul public local și pentru primirea și integrarea refugiaților, scrie Merkur.

Cei 16 șefi de guvern ai landurilor le au discutat între ei, iar după-amiaza s-au întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz. La întâlnirea anterioară de la începutul lunii octombrie, guvernele federale și de stat s-au despărțit fără acord.

Guvernele federale și de stat au convenit, de asemenea, asupra plafonării prețurilor la gaz și electricitate. Pentru prețurile la gaze, de exemplu, plafonul ar trebui să fie de doisprezece cenți pe kilowatt oră, iar prețurile la electricitate ar trebui să fie plafonate la 40 de cenți, a explicat cancelarul Scholz.

Miniștrii federali și de stat al transporturilor au convenit deja asupra unui viitor abonament de 49 de euro pe toate mijloacele de transport public, inclusiv trenuri regionale, după modelul celui de 9 euro, care a fost în vigoare în iunie, iulie și august. 

Guvernul federal a promis statelor federale și municipalităților miliarde de sprijin pentru îngrijirea refugiaților. După cum a anunțat Scholz după consultările cu statele federale, guvernul federal va pune la dispoziție 1,5 miliarde de euro anul acesta și anul viitor. În plus, guvernul federal va aduce o contribuție „structurală” de 1,25 miliarde de euro la costurile refugiaților care nu vin din Ucraina.

Cecuri pentru încălzire la francezi

În Franța, 1,6 milioane de gospodării vor beneficia de cecuri pentru încălzire de 100 până la 200 de euro, în funcție de venit. 800.000 de familii monoparentale, fără pensii alimentare, primesc alocații cu 50% mai mari, iar 13 milioane de pensionari cu pensii suplimentare au în spor de peste 5% începând de la 1 noiembrie.

Şi tot de la 1 noiembrie începe în Franța perioada de protecție locativă de iarnă, prin care chiriașii care nu își plătesc chiriile nu pot fi evacuați până la 31 martie, iar tăierile de gaz și de curent sunt interzise, potrivit RRA.

Din această săptămână intră în vigoare și așa-numitul ‘indice de reparabilitate’ pentru o nouă serie de electrocasnice, care îi atenționează pe clienți, pe o scară de unu la zece, în ce măsură produsul poate fi reparat sau nu. Măsura introdusă anul trecut încearcă să micșoreze cantitatea de deșeuri, încurajându-i pe oameni să cumpere obiecte care nu trebuie aruncate neapărat.

Bonusuri în Italia

Și în Italia noul pachet de ajutoare este de așteptat să fie lansat. Printre măsurile luate în considerare se numără prelungirea până la sfârșitul anului a creditelor fiscale pentru companiile mari consumatoare de energie și reducerea de 30 de cenți la benzină, potrivit stiridiaspora.ro.

Mai mult, încă se evaluează o nouă intervenție pe bonusurile sociale, poate extinderea paletei beneficiarilor, dar și repetarea bonusului de 150 de euro pentru populație. Printre ipoteze se numără și cea a introducerii unei perioade de șase luni de amânare pentru cei care nu își pot plăti facturile.

Coșul de uz casnic la greci

În Grecia a intrat în vigoare o lege prin care se plafonează prețurile la 51 de produse de bază. Așa numitul „coş de uz casnic” este o schemă de ajutor pentru populație, dar și o măsură de prevenire a speculei, în condițiile unei inflații galopante.

Supermarketurile din Grecia trebuie obligatoriu să aleagă cel puțin 51 de produse al căror preț trebuie redus sub nivelul stabilit de autorități. Magazinele au libertatea să aleagă ce produse din lista guvernului le include în așa-numitul „coș de uz casnic”.

Acestea trebuie marcate cu o etichetă specială, iar prețul poate fi comparat de clienți pe un site creat de guvern.

Guvernul vrea prin această măsură să ajute populația, în condițiile în care inflația a depășit 12%, lucru cauzat în special de prețul energiei.

Doar costul gazelor a crescut de 4 ori în acest an, lucru care a atras scumpirea celor mai multe produse la raft.

Spania a decis să impoziteze companiile energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii obținuți pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să plătească facturile.

Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile de energie de la 21% la 10%, reducând totodată o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.

La fel ca Portugalia, Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile la gaze, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât o medie de 50 de euro pe megawatt-oră.

Ce se întâmplă în România

La noi, coaliția caută soluții de susținere financiară a populației și a firmelor afectate de prețurile mari din energie. Între timp, ofertele unora dintre furnizori au ajuns și la 16 lei pe kilowatt.

Liderii coaliției iau în calcul să extindă actualele forme de ajutor pentru un segment mai mare de populație și să cheltuiască peste două miliarde de euro, bani europeni, pentru vouchere de încălzire și energie electrică, dar și alți bani, în special pentru pensionarii cu venituri mici.

Exit mobile version