Site icon Editia de Dimineata

Noi în anul 2000 –Cum își imaginau oamenii din secolul al XIX-lea că va arăta lumea peste o sută de ani

Nimic nu e sută la sută sigur, tot ce avem e numai clipa prezentă, așadar să ne bucurăm de ea, ne-au spus dintotdeauna înțelepții lumii. Asta nu i-a împiedicat pe oameni din toate timpurile și în orice vremuri, fie ei împărați sau supuși umili, să viseze la deslușirea viitorului.

La școală în anul 2000– ideea viitoarelor audiobooks și a informației electronice
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

Sau măcar să și-l imagineze. Ce urmează, cum va fi, ce se va mai inventa, sunt întrebări firești pe care și le-au pus și cei trăitori la cumpăna între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea.

Fără să se numească Nostradamus ori să se considere în vreun fel prezicători, ei au încercat să-și imagineze lumea viitorului în perspectiva dezvoltării științei.  Au făcut un exercițiu de creativitate și fantezie despre cum cred ei că va evolua și va arăta lumea în anul 2000, pe atunci mult îndepărtat și pe care, știau și ei bine, nu-l apucau.

Au intrat în acel joc artiști și creatori. Prin ilustrații și articole avem o viziune și acum putem vedea dacă s-a întâmplat așa cum și-au închipuit ei sau unele previziuni doar ne fac să zâmbim sau poate să ne spunem fie „hm, chestia asta chiar mi-ar plăcea să existe”, fie „bine că nu s-a inventat așa ceva”.

Teleconferința
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Între 1863 – 1905 au fost publicate și cele 55 de romane scrise de părintele literaturii de anticipație, Jules Verne, cărți ce au făcut repede înconjurul lumii, în diferite traduceri. Scrierile autorului francez au hrănit imaginația publicului cu invenții tehnologice senzaționale care, la un moment dat, ar fi putut să existe în lumea reală. Cel puțin lumea a început să creadă asta tot mai mult.

O bucătărie modernă
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Noi în anul 2000 – versiunea franceză

En L’An 2000,  în traducere În anul 2000,  a fost numită o serie de imagini realizate în Franța și apărute prima dată în 1899-1900 pentru a ilustra felul în care vedeau ei nivelul la care va ajunge societatea franceză peste o sută de ani. Nimeni nu știe exact de unde a pornit această idee – unii spun că a fost proiectul unei companii ce producea jucării, alții că ar fi vorba despre o companie falimentară din industria tutunului.  Cert este că au fost găsite 87 de desene semnate de mai mulți artiști, într-un format minuscul pentru a putea fi inserate și într-un pachet de țigări. Mai târziu au apărut și sub formă de cărți poștale.

Pe role / patine cu rotile
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Numeroși artiști au fost implicați în acel proiect, dar cel mai popular a rămas Jean-Marc Côté, nume ce a apărut frecvent pe colecțiile publicate în 1899, 1900 (anul când au fost prezentate la Expoziția Universală din Paris), 1901. Cele publicate în 1910 sunt semnate Villemard.

Decenii la rând aceste imagini au fost uitate de toată lumea. Până când scriitorul american Isaac Asimov le-a descoperit și le-a publicat în 1986 în cartea lui Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000.

Predicții ce s-au adeverit și altele ce au rămas (încă) SF

Dacă trecem cu vederea de zecile de pârghii, scripeți și elice ce abundă în desene, putem recunoaște multe lucruri ce practic au apărut între timp. Cum este dispozitivul electric folosit pentru curățenia casei, asociat cu robotul-aspirator.
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

Mecanizarea agriculturii a fost imaginată de francezi în 1899 și s-a întâmplat în multe alte țări din lume.
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

O altă prezicere ce a prins viață a fost cea despre casa-mobilă. Casa pe roți în viziunea secolului 19 este elegantă, șic iar acele mici terase laterale și platforma de sus îi adaugă farmec. Nu sunt informații despre lățimea acestei case mobile, dar probabil că nimeni nu ar (putea) umbla pe drumurile din România cu ea. Însă era imaginată pentru Franța anului 2000.
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

Cum se știe, de-a lungul secolului al XX-lea s-au făcut progrese tehnologice uimitoare, inclusiv în ce privește zborul. Totuși, poștași care zboară pe un aparat și livrează corespondența nu au apărut în Franța. În schimb, de la sfârșitul anului 2016, rezidenții din departamentul Var, regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur, din sud-estul Franței, primesc poșta livrată cu ajutorul dronelor.
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

Ascultând știrile
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Trenul cu locomotivă electrică
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Creștere intensivă a animalelor
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

Fără îndoială ideea zborului l-a fascinat mereu pe om. O dovadă este și această imagine cu pompieri care sting incendii fără să aibă nevoie de scări, fiindcă sunt echipați, cum altfel, cu aripi.
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Urmărire ca-n filme
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

Polițiști care zboară nu există în lumea reală, cel puțin nu încă, însă pot fi văzuți în filme cum își iau zborul și străbat rapid distanțe mari.
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Elicopter ce patrulează
Autor: Villemard | Sursa foto: Wikimedia Commons

Scafandri
Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

O orchestră cu instrumente ce cântă în timp ce dirijorul învârte o manivelă Autor: Jean-Marc Côté | Sursa foto: Wikimedia Commons

Noi în anul 2000 – versiunea americană

În decembrie 1900, The Ladies Home Journal a publicat articolul „Ce s-ar putea întâmpla în următorii o sută de ani”. Iată câteva din cele 29 de lucruri pe care și le-a imaginat atunci autorul John Elfreth Watkins, Jr. și credea că vor deveni realitate în următorul secol.

Vintage
Sursa foto: Pexels

–  Americanii vor fi cu unul, doi inci (2,54 centimetri) mai înalți, ceea ce va duce la o sănătate mai bună și o viață mai lungă, de la o durată medie de viață de 35 de ani la 50 de ani.

Un automobil va costa mai puțin decât se plătea pentru un cal în 1900.

– Șobolanii și șoarecii vor fi eliminați complet și definitiv. Nu vor mai fi nici țânțari, nici muște.

– Semi-preparatele sau mâncărurile gata preparate se vor putea cumpăra din prăvălii similare cu brutăriile de azi.

Engleza va deveni una din cele mai vorbite limbi. Literele C, X și Q vor dispărea pentru că sunt inutile.

– Așa cum folosim robinete pentru a regla apa caldă și rece la fel vom regla și temperatura din casă.

Vintage
Sursa foto: Pexels

Fotografiile vor fi în culori și vor putea fi trimise instant din orice colț al Pământului.

– Despre apariția telefonului mobil: Telefoane fără fir vor fi în întreaga lume. Un soț în mijlocul Atlanticului va putea să converseze cu soția lui care stă în budoarul ei din Chicago. Un simplu semnal automat ne va conecta în orice localitate fără a fi nevoie de intervenția unui operator.

– Trenurile și metroul. De notat că, în 1900, când a fost publicat articolul, construirea viitorului metrou de-abia începea în unele țări europene. Trenurile vor parcurge trei kilometri într-un minut; cele expres vor ajunge la 240 km/oră. În majoritatea orașelor, traficul va fi orientat spre tuneluri și subterane bine aerisite și ventilate sau pe drumuri suspendate.

–  În Anglia se va ajunge în două zile. Vapoare rapide vor traversa oceanul și în două zile vor ajunge din New York în Liverpool. Când e furtună, se vor scufunda și vor naviga sub apă, apoi vor ieși la suprafață când vremea va fi din nou bună.

Noi în anul 2000 – versiunea germană

De la nemți avem 12 imagini despre cum credeau ei că va arăta lumea peste o sută de ani. Ilustrațiile au fost realizate în cadrul unei campanii de marketing pentru un brand de ciocolată fondat în 1871 și au fost incluse în cutiile de ciocolată începând din ianuarie 1900. La fel ca francezii, și germanii acelui veac au avut mari speranțe că omenirea va face invenții uimitoare, de la locomotiva-vapor la aparate personale de zbor. Chiar dacă unele stârnesc zâmbete, o mașinărie care să controleze vremea și să o îndrepte când pare că o ia razna chiar nu ne-ar strica, probabil, uneori. Iată câteva din ilustrațiile din colecția germană Cum va fi în anul 2000.

Aparate de zbor personale
Sursa foto: The Vintage News

Plimbare pe apă
Sursa foto: Wikimedia Commons

Călătorie la Polul Nord – Prima a fost de altfel după opt ani de la realizarea acestei serii de ilustrate. Evident, nu în balon.
Sursa foto: Wikimedia Commons

Orașe acoperite – Pare o idee grozavă, dar poate că nu e chiar așa.
Sursa foto: Wikimedia Commons

Mașina ce face vremea bună – Poate pe undeva prin lumea asta un om de știință se mai gândește cum să transforme ideea asta în realitate. Oare ar fi bine?
Sursa foto: Wikimedia Commons

Exit mobile version