Site icon Editia de Dimineata

Noi cercetări confirmă că infecția cu SARS-CoV-2 poate provoca DIABET

Numărul persoanelor care dezvoltă diabet după ce au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 a crescut semnificativ în ultimele luni, spun spun specialiști din Marea Britanie și nu numai.

Coronavirusul poate deteriora celulele din pancreas care sunt responsabile de crearea insulinei, arată cercetări recente. Aceste descoperiri ar putea explica de ce unele persoane au fost diagnosticate cu diabet după ce au fost infectate cu Covid-19.

Au fost prezentate mai multe explicații pentru această creștere, inclusiv faptul că boala se răspândește în celulele pancreatice prin receptorul ACE2 situat pe stratul exterior al celulelor pulmonare și astfel, anticorpii puternici care reacționează la infecție ar putea dăuna în mod neintenționat celulelor pancreatice.

Faptul că țesuturile devin din ce în ce mai puțin reactive la insulină din cauza inflamației din organism, ar putea fi, de asemenea, o posibilă cauză.

Pentru a identifica ce organisme pot fi infectate cu Covid-19 o echipă internațională de academicieni a testat o gamă variată de celule și organoide, un grup de celule provocate de om care copiază funcțiile organelor.

Ei au descoperit că ficatul, colonul, inima, organoizi pulmonari și pancreatici și celulele din creier care secretă dopamina, toate au fost ușor infectabile.

În plus, ei au semnalat că celulele beta din pancreas care creează insulină au fost deteriorate după ce au fost infectate, ceea ce le-a făcut să producă o doză mai mică de hormoni pancreatici.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că această deteriorare a celulelor ar putea fi doar o situație temporară.

„Știm că unii pacienții care au avut niveluri foarte instabile de glucoză în sânge atunci când au fost în secția de terapie intensivă și s-au recuperat după Covid-19, au recuperat și controlul glucozei, sugerând că situația nu este permanentă la toți pacienții”, mai spune autorul principal, profesorul Shuibing Chen.

Un studiu anterior realizat de cercetători de la Universitatea Siena, din Italia, arătase cum coronavirusul dăunează celulelor din pancreas atacând proteina de suprafață a enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), cu celulele beta producătoare de insulină care prezentau o mulțime de proteine.

În plus, ei au descoperit că nivelurile ACE2 sunt ridicate atunci când sunt localizate în zone cu inflamație, ceea ce înseamnă că cei cu diabet zaharat sunt mai predispuși să dezvolte disfuncții pancreatice după ce au fost infectați cu Covid-19.

„În general, vorbind de frecvență, persoanele cu diabet zaharat nu sunt mai susceptibile la infecția cu Covid-19, dar odată ce sunt infectate, ele dezvoltă complicații mai severe și tulburări metabolice severe”, spune profesorul cercetător Francesco Dotta.

„Persoanele cu diabet au fost afectate de Covid-19, și, în consecință, mulți dintre cei cu această afecțiune, în mod tragic, au decedat. Această cercetare aprofundează înțelegerea modului în care diabetul și Covid-19 interacționează din punct de vedere biologic. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unor noi modalități eficiente de a trata persoanele expuse riscului de diabet, sau care trăiesc cu această boală și care se îmbolnăvesc de Covid-19″, spune dr. Lucy Chambers, șefa de comunicare a departamentului de cercetare de la Diabetes UK.

 

Exit mobile version