Site icon Editia de Dimineata

Noi descoperiri în industria farmaceutică. Calmant al durerii care durează mai mult şi reduce dependenţa

Sursă Foto: monitorulcj.ro

Un grup de cercetători de la The American Association for the Advancement of Science (AAAS) a descoperit un calmant al durerii care durează mai mult şi provoacă mai puţină dependenţă decât morfina, potrivit unui articol publicat miercuri de revista de specialitate Science Advances şi citată de Agerpres.

Această metodă de tratament a fost testată pe șoareci, iar experții au descoperit faptul că trei versiuni ale acestei nanoparticule naturale au avut efecte care au ameliorat durerile rozătoarelor cu infecții la picioare. Mai mult decât atât, se pare că descoperirea ar putea scoate la lumină noi metode de tratamente pentru durerea acută, care să nu implice efectele asociate morfinei sau sau opiaceelor sintetice din aceeaşi gamă, care, printre altele, provoacă dependenţă.

Acest studiu vine în contextul în care SUA înregistrează peste 115 de decese cauzate de supradoză de opiacee pe zi, astfel încât un astfel de analgezic care să provoace o mai mică dependenţă este vital.

Astfel că, în căutarea unei mai bune soluţii la morfină şi opiacee, cercetătorii, în frunte cu Jiao Feng şi Patrick Couvreur, au creat un nano-medicament folosind neuropeptida Leu-encefalina (LENK), care intervine în gestionarea durerii în corp. Până acum, folosirea encefalinelor pentru a trata durerea a fost evitată din cauza problemelor farmaco-cinetice precum dificultatea acestor peptide de a trece peste bariera sânge-creier. Folosind un compus natural cu origine vegetală sau animală, cercetătorii au creat nanoparticule ce pot fi trimise în zona durerii prin injecţii intravenoase.

La patru ore după injectarea lor la şoareci, cercetătorii au observat indiciile unei sensibilităţi termice inferioare durerii şi au constatat că efectele calmante durează mai mult.

Sursă: www.agerpres.ro

Exit mobile version