Site icon Editia de Dimineata

Noi dovezi indică o cauză autoimună pentru schizofrenie

Cercetătorii au descoperit că unele persoane cu schizofrenie au autoanticorpi împotriva proteinei NCAM1, importantă în comunicarea dintre celulele creierului. Acești autoanticorpi au cauzat la șoareci comportamente asociate cu schizofrenia. Recentele descoperiri ar putea îmbunătăți diagnosticul și tratamentul unui subset de pacienți cu schizofrenie.

Schizofrenia este o tulburare care afectează modul în care oamenii acționează, gândesc și percep realitatea. Boala este adesea foarte dificil de tratat, întrucât are multe cauze și șprezintă simptome diferite.

Într-un studiu publicat în Cell Reports Medicine, cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University (TMDU), au identificat un autoanticorp la unii pacienți cu schizofrenie. Ei au descoperi că acest autoanticorp a cauzat comportamente și modificări în creier, specifice schizofreniei, atunci când a fost injectat la șoareci.

Autoanticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar, care se leagă de o anumită substanță existentă în propriul corp al individului, în loc de proteinele patogenilor străini (viruși sau bacterii).

Cercetările anterioare au sugerat că molecula de adeziune a celulelor neuronale 1, NCAM1 numită și CD56, o glicoproteină de legare exprimată pe suprafața neuronilor, care ajută celulele din creier să comunice între ele prin conexiuni specializate cunoscute sub numele de sinapse, poate avea un rol în dezvoltarea schizofreniei.

„Am decis să căutăm autoanticorpii produși împotriva NCAM1 în aproximativ 200 de controale sănătoase și 200 de pacienți cu schizofrenie. Am găsit autoanticorpii doar la 12 pacienți, ceea ce sugerează că ar putea fi asociați cu această tulburare într-un subset redus de cazuri de schizofrenie“, a explicat autorul principal al studiului, Hiroki Shiwaku.

Echipa de cercetare a vrut să vadă dacă acești autoanticorpi ar putea provoca modificări care apar frecvent în schizofrenie. Ei au injectat autoanticorpii de la unii dintre pacienți în creierul șoarecilor.

„Rezultatele au fost impresionante. Chiar dacă șoarecii au avut acești autoanticorpi în creierul lor doar pentru o perioadă scurtă de timp, ei au prezentat modificări, în sinapse și în comportamentul lor, similare cu ceea ce vedem la pacienții cu schizofrenie“, a declarat Hidehiko Takahashi, autorul senior care a supravegheat studiul.

Mai precis, șoarecii cu autoanticorpi proveniți de la pacienți au avut tulburări cognitive și modificări în reglarea reflexului de tresărire, ambele observate în alte modele animale de schizofrenie. Animalele au prezentat mai puține sinapse și spine dendritice, structuri importante în conexiunile dintre celulele creierului, care sunt afectate în schizofrenie.

Rezultatele acestui studiu sunt promițătoare, spun specialiștii, având în vedere că schizofrenia se prezintă foarte diferit în rândul pacienților și este adesea rezistentă la tratament. Dacă schizofrenia este într-adevăr cauzată la unii pacienți de autoanticorpii produși de organism împotriva NCAM1, acest lucru va duce la îmbunătățiri importante în diagnosticul și tratamentul acestora, au mai precizat cercetătorii.

Exit mobile version