Site icon Editia de Dimineata

Noi măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale

Pachetul cu noile scheme de sprijin pentru compensarea scumpirilor la energie şi gaze naturale agreat în principiu de partenerii din coaliţia de guvernare urmează să fie discutat în cadrul Comitetului interministerial, în care vor fi reprezentate şi companiile furnizoare, precum şi confederaţiile sindicale şi patronale.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că măsurile ce se vor aplica de la 1 aprilie, când expiră actualele scheme de sprijin, vor consta într-un set de mecanisme care să asigure protejarea populaţiei şi a economiei pe o perioadă mai lungă de timp.

Conform unor surse de la Palatul Victoria, citate de reporterul Radio România Actualități, printre soluţiile identificate s-ar regăsi creşterea plafonului de consum de la 30 la 50 kilowaţi oră pe lună pentru compensare sau plafonarea la 5% a profitului pe întregul lanţ de producţie a energiei.

Vor fi aplicate timp de un an pentru a garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au nevoie.
Consumatorii casnici de electricitate din opt milioane de locuințe vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor. Măsuri similare sunt destinate și consumatorilor de gaze naturale.
IMM-urile, instituțiile publice, spitalele, școlile, grădinițele, lăcașurile de cult, primăriile, universitățile, ONG-urile vor beneficia de scheme separate de sprijin atât pentru consumul de electricitate, cât și pentru cel de gaze naturale.
Totodată, Guvernul s-a asigurat că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece.
”Avem în vedere și alte măsuri suplimentare a căror aplicare, de la 1 aprilie 2022, să ofere protecție populației și mediului de afaceri, care, timp de un an, vor avea o stabilitate a prețurilor. Când situația va reveni la normal, vom fi pregătiți cu o piață funcțională și investiții semnificative pentru a crește producția energetică a României”, se arată într-o postare la Facebook a premierului Nicolae Ionel Ciucă.
Exit mobile version