Site icon Editia de Dimineata

Noile tehnologii nu vor reuși să ne salveze de efectele schimbărilor climatice

Motivul principal pentru care soluțiile bazate pe tehnologie nu ne vor salva de efectele schimbărilor climatice este simplu: timpul. Timpul este de departe cea mai importantă variabilă și singurul lucru pe care tehnologia nu îl poate oferi.

Încălzirea pe care o resimțim acum este cauzată de acumularea de la an la an, de la deceniu la deceniu a poluării cu gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului. Perturbațiile climatice severe din 2023, printre care și temperaturile-record, furtunile, incendiile și alte dezastre nu au fost cauzate doar de emisiile din 2023. Nici nu au fost cauzate de emisiile din 2022. Au fost cauzate de emisiile rezultate din activitățile umane cumulate pe termen lung.

Pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, trebuie să începem să reducem emisiile imediat. Fiecare tonă de gaze cu efect de seră pe care nu o emitem, începând de astăzi, va contribui la reducerea încălzirii pe care o vom resimți în următorii ani. De aceea trebuie să ne concentrăm pe soluțiile pe care le avem deja. Aceste soluții climatice sunt abundente, fie că reduc risipa de alimente, emisiile de metan, defrișările și alte procese distructive sau electrifică locuințele și vehiculele.

În cursa împotriva schimbărilor climatice este destul de simplu: timpul este mai important decât tehnologia. Așteptarea unor soluții perfecte care s-ar putea să nu vină niciodată este un pas greșit de făcut. Astăzi, ar trebui să începem să implementăm instrumentele disponibile, în special cele cu acțiune rapidă. Implementarea acestora ne poate câștiga timp pentru a dezvolta alte tehnologii, precum sistemele de generare a energiei electrice, liniile de transport sau clădirile eficiente din punct de vedere energetic.

Exit mobile version