Site icon Editia de Dimineata

Nominalizări BAFTA 2023: “All Quiet On The Western Front” conduce cu 14 premii

Filmul “All Quiet On The Western Front”, de la Netflix, conduce în topul nominalizărilor la ediția din acest an a premiilor Bafta pentru film, cu 14 nominalizări.

Filmul aclamat de critici, este, evident, o nouă adaptare pentru ecran a romanului din 1928 al lui Erich Maria Remarque.

Datorită acestei performanțe, este primul film care obține cel puțin 14 nominalizări la premiile Bafta de la „Discursul regelui”, în 2011.

În altă ordine de idei, “The Banshees of Inisherin” și “Everything Everywhere All At Once” obțin câte 10 nominalizări, iar “Elvis” îi urmează îndeaproape cu nouă nominalizări.

Cele mai multe nominalizări

14 nominalizări – All Quiet On The Western Front

10 – Everything Everywhere All At Once, The Banshees of Inisherin

9 – Elvis

5 – Tár

4 – Aftersun, The Batman, Top Gun: Maverick, The Whale și Good Luck to You, Leo Grande

 

Recorduri și istorie

Cele 14 nominalizări pentru „All Quiet On The Western Front” înseamnă că este, la egalitate cu „Crouching Tiger Hidden Dragon” din 2001, filmul de limbă străină cu cele mai multe nominalizări din istoria BAFTA.

Printre nominalizații de anul acesta la categoriile de actori se numără Cate Blanchett, Emma Thompson, Colin Farrell, Michelle Yeoh, Eddie Redmayne și Viola Davis.

Mai multe succese de box office au fost, de asemenea, recunoscute în lista scurtă din acest an, inclusiv “Top Gun: Maverick” și “Avatar: The Way of Water”.

Cu toate acestea, toate nominalizările obținute de cele două filme sunt pentru premii tehnice. În total, anul acesta sunt nominalizate 45 de filme la toate categoriile.

Ce actori sunt nominalizați?

Cate Blanchett este nominalizată la categoria actriță principală pentru interpretarea sa din “Tár” – în care joacă rolul unui renumit dirijor de orchestră a cărui carieră începe să se destrame atunci când este acuzată de abuz.

Actrița a fost nominalizată anterior la șapte premii Bafta pentru film, câștigând de trei ori pentru “Blue Jasmine”, “The Aviator” și “Elizabeth”.

Considerată pe scară largă ca fiind una dintre favoritele la Oscarul pentru cea mai bună actriță, Blanchett se confruntă cu concurența în această categorie la Baftas a favoritei Michelle Yeoh (pentru „Everything Everywhere All At Once”).

Celelalte nominalizări sunt Viola Davis (pentru “The Woman King”), Danielle Deadwyler (“Till”), Ana De Armas (“Blonde”) și Emma Thompson (“Good Luck to You, Leo Grande”).

La categoria actorilor principali scorul pare destul de strâns și meciul se joacă între  – Austin Butler (pentru Elvis), Brendan Fraser (The Whale) și Colin Farrell (The Banshees of Inisherin).

Ceilalți nominalizați la această categorie sunt Bill Nighy (“For Living”), Daryl McCormack (“Good Luck to You, Leo Grande”) și Paul Mescal (“Aftersun”).

Cine a rămas pe afară?

Există câteva absențe notabile în lista din acest an – giganții de la Hollywood Steven Spielberg (“The Fabelmans”) și James Cameron (“Avatar: The Way of Water”) nu au fost nici măcar incluși pe lista lungă pentru cel mai bun regizor.

Cu toate acestea, se crede că astfel de absențe se datorează în parte metodelor relativ noi pe care Bafta le folosește pentru a compila nominalizările. Începând cu ceremonia din 2021, juriile au fost înrolate pentru a determina un anumit număr de nominalizări în majoritatea categoriilor, ca parte a unei campanii de asigurare a diversității.

Lista lungă a regizorilor a fost obligată să aibă o împărțire egală de nominalizați bărbați și femei. La începutul acestei luni au fost incluși pe lista lungă opt dintre aceștia, însă au fost nominalizați mai mult de două ori mai mulți bărbați decât femei.

Cu toate acestea, Spielberg este nominalizat la categoria cel mai bun scenariu original – marcând singura nominalizare pentru “The Fabelmans”, un puternic candidat la Oscar.

Gala!

Premiile Bafta Film Awards sunt intercalate între Globurile de Aur, care au avut loc săptămâna trecută, și Premiile Oscar, care vor avea loc pe 12 martie, marcând încheierea sezonului de premii.

Ele vor avea loc pe 19 februarie la Southbank Centre’s Royal Festival Hall din Londra.

Actorul Richard E Grant va fi gazda ceremoniei din acest an, luându-i locul prezentatoarei de anul trecut, Rebel Wilson, scrie BBC.

 

 

 

Exit mobile version