Non, je ne regrette rien…

Regretele sunt o pierdere de vreme, spunea un personaj din filmul Sub soarele Toscanei. Și totuși, recunoști sau nu, vrei ori nu vrei, de-a lungul vieții colecționezi ca oricine de pe lumea asta și regrete.

Unii spun că nu regretă decât lucrurile pe care nu le-au făcut – despre acestea e vorba. Indiferent cum, ce și cât vei fi, regrete se vor aduna. Unele pot fi date uitării – și e bine să faci asta –, altele rămân mereu, răscolesc și se imprimă tot mai bine în amintiri cu cât se înaintează în ani. Într-o viață perfectă ar trebui ca lucrurile pe care le-ai realizat să fie mult mai multe decât cele pe care ai fi vrut să le faci dar nu le-ai făcut din diferite motive. Fiindcă, nu-i așa, e mai ușor să găsești motive de a nu face ceva decât de a face.

Un autor spunea cândva că nu e niciodată prea târziu să faci ceea ce visezi. Ar fi frumos să fie așa, nu?! Aș spune mai degrabă să te obișnuiești să nu mai lași pentru mai târziu lucrurile pe care dorești din tot sufletul să le faci. Tocmai de aceea m-am gândit că oricând prind bine și experiențele altora. Pe principiul: viața e prea scurtă ca să experimentezi totul pe pielea ta. Te invit să îndrăznești să tragi cu ochiul la ceea ce spun că regretă cei trecuți mai mult prin viață și să iei aminte. Atunci când visezi la o călătorie, dar tot amâni să îți iei biletul și să faci rezervările, ar trebui să te întrebi: voi regreta mai târziu acest lucru?

Există sute de lucruri pe care mulți nu le fac și mai târziu sunt cuprinși de păreri de rău.  Iată zece dintre cele mai frecvente regrete pe care le-au mărturisit oameni care au trecut de 50 de ani. Toate acestea au rezultat în urma unor diferite sondaje.

Sursa foto: Pixabay.com

1 | Faptul că nu au călătorit atât cât au dorit rămâne unul din marile regrete pentru mulți. Au amânat și anulat călătorii, pe diferite motive, în special financiare (pentru că, orice ar spune unii și alții, pentru călătorii e nevoie și de bani) uitând că va veni o zi când a călători poate fi mai dificil.  Au stat în zona de confort, în jurul casei, ceea ce e plăcut. Totuși, mai târziu această alegere aduce păreri de rău.

2 | Au pus punct relațiilor cu oameni la care țineau, poate chiar mai mult, îi iubeau. După ani, și-au dat seama că regretă acele decizii.  De-a lungul vieții suntem implicați în relații de tot felul. Oricare ar fi tipul relației, apar uneori neînțelegeri, discuții, ce pot duce la un sfârșit. E mai ușor să spunem că nu funcționează ceva, decât să vedem de ce nu merge și să încercăm să reparăm. Multe legături pot fi salvate, se spune, dacă dorim asta. Sigur, nu e vorba de a te agăța de cineva care nu te mai dorește în viața ei/lui. Iar cu cât oamenii îmbătrânesc devin nostalgi și le pare rău că au lăsat unele relații să se sfârșească fără să-și dorească.

3 | După ce au trăit mult timp încercând să împlinească așteptările părinților, a venit vremea când pur și simplu au realizat că au trăit pentru a împlini visurile altora. Regretul a apărut când și-au dat seama că au risipit timp și tinerețe și nu au făcut ceea ce își doreau pentru a nu-i supăra pe părinți.

Sursa foto: Pixabay.com

4 | Mulți sunt dezamăgiți de faptul că au neglijat orele de masă și nu au ținut cont de o alimentație sănătoasă atunci când au fost tineri. Mesajul e simplu, chiar dacă pare banal: a nu avea grijă de tine să mănânci echilibrat te-ar putea mâhni la un moment dat când realizezi că un stil de viață dezordonat nu îți aduce mai târziu beneficii. Poate necazuri.

5 | Sunt oameni care ne fac rău cu intenție – nu suntem toți răi, dar nici nu suntem toți cu suflet mare și cu gânduri bune. După ce treci prin experiențe de genul acesta, e o reacție omenească să se cuibărească în tine dușmănia. Și totuși, mulți dintre cei care au mărturisit că au avut asemenea sentimente pentru anumite persoane „o viață întreagă”, au ajuns să regrete acest lucru. În primul rând, fiindcă s-au gândit că disprețuind și urând pe cineva au consumat din energia lor fără să înțeleagă multă vreme că de fapt și-au făcut în primul rând rău lor.

6 | A pleda pentru tine, a susține ceea ce consideri că este bine, a avea încredere în tine, sunt câteva din acele lucruri pe care mulți le-au invocat că nu le-au stăpânit prea bine în tinerețe. Și gândindu-se la acele momente în care au trecut prin toate acestea apar și părerile de rău.

7 | Faptul că au fost mereu preocupați și și-au făcut griji de părerea altora – iată un alt motiv de regret pentru unii. Când ești tânăr, e ușor să fii convins că poate fi lipsă de respect ori îngâmfare dacă nu ești mereu atent la părerile altora, mai ales ale colegilor, prietenilor. După ce viața le-a scos în cale tot felul de provocări și experiențe, mulți și-au dat seama că o asemenea preocupare este doar o pierdere de timp.

just as you are / exact așa cum ești | Secvență din filmul Bridget Jones

8 | A face efortul să nu-ți arăți adevărata fire, să nu te manifești în fața altora exact așa cum ești – din diferite motive, unul destul de frecvent este să nu apari în ochii lor ignorant, poate chiar un pic naiv ori stupid – se pare că nu aduce nimănui fericire. Cel puțin nu la vârsta când în principiu ar trebui să fii mai înțelept și să reușești să rămâi așa cum ești. Fără teama că vei fi judecat sau că unii, alții, se vor amuza pe seama ta. Poate mai rău decât toate este atunci când acționezi complet diferit cu firea ta și convingerile tale și,  ca să nu pierzi ceva ce consideri la un moment dat prea important, ignori, te prefaci că nu vezi anumite nedreptăți, în loc să acționezi. Chiar dacă știi că vei pierde acel ceva important, vei câștiga altceva mult mai special: puterea de a fi ceea ce ești cu adevărat. În plus, la bătrânețe astfel de momente pot fi cu adevărat mângâietoare și, în loc să te umpli de regrete că nu ai făcut ceea ce trebuia, poți simți mândria că ai făcut ceea ce ai considerat că este corect.

9 | A-ți ascunde sentimentele față de cineva nu va fi ceva ce te va umple de fericire mai târziu, ne spun cei care au acum regrete legate de faptul că nu au recunoscut și mărturisit atunci când trebuia adevăratele lor sentimente pentru o persoană de care s-au îndrăgostit. Și se pare că vine un timp când începi să te gândești la acea persoană și să-ți spui „ce-ar fi fost dacă…”, deși știi că ai pierdut ocazia pentru totdeauna.

Sursa foto: Pexels.com

10 | Lipsa de recunoștință nu aduce bucurie, ba chiar poate sosi și timpul când vei dori să îți exprimi recunoștința dar nu mai ai cui. Acestea sunt regretele cele mari. Nu e nimic neobișnuit pentru oamenii tineri și foarte tineri să creadă că părinții sunt acolo de dragul lor și trebuie să fie prezenți doar atunci când au nevoie de ei. Cei cu adevărat norocoși vor avea acei părinți și vor considera deseori că așa trebuie să fie. Dar atunci când unul dintre părinți nu mai este sau când amândoi s-au dus, abia atunci pot simți marele regret că nu le-au mulțumit când au fost acolo. Să-ți exprimi recunoștința față de cei pe care îi iubești poate fi dificil – mai ales în tinerețe când nu-ți bați prea mult capul cu asemenea lucruri. La bătrânețe e posibil însă să te dai cu capul de pereți că nu ai făcut asta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.