Site icon Editia de Dimineata

Normele elementare ale lui Păstorel, la masă. „Văd zilnic mulți miniștri și mulți doctori ignorându-le total”

„Tournebroche, fiule, este mult mai ușor să vorbești ca un gentilom decât să mănânci ca el”, scria Anatole France, un text folosit și de Păstorel Teodoreanu ca motto în una dintre cronicile lui savuroase. Într-un număr din 1933 al revistei Adevărul literar și artistic, Păstorel a scris despre „ținuta” la masă, dar a ținut să precizeze cu convingere că „numărul acelora care în fața unei farfurii amintesc pitecantropul nu se va micșora” doar pentru că a apărut un articol. 

Din 1933 și până în anul morții, 1964, Păstorel, pseudonimul lui Alexandru Osvald, a avut în diferite publicații rubrici de gastronomie. 

Chiar dacă în zilele noastre mesele tradiționale făcute acasă, cu invitați, nu mai sunt poate ca odinioară, normele lui Păstorel prind bine oriunde am lua masa, la restaurant, la diferite evenimente, dar și atunci când suntem singuri la masă. Sunt reguli elementare, cum spune autorul, tocmai de aceea de luat în seamă, doar nimeni nu ar dori, probabil, ca în fața unei farfurii să amintească de pitecantrop. În plus, toate aceste rânduri scrise de Păstorel au o savoare a lor, precum un vin din alte timpuri.

Foto: Jill Wellington/Pixabay

Câteva norme notate de Păstorel Teodoreanu.

Invitația la masă. Când inviți pe cineva la masă nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie să-i dai tot timpul impresia că te simți onorat că a primit să petreacă un ceas sau două sub acoperișul dumitale. Expresia: a face cinste (a plăti) este o grosolănie. Cinste îți face acel ce acceptă.

Când te așezi. Nu te așeza niciodată la masă înainte ca doamna gazdă să fi luat loc.

Ține-ți coatele lipite. Când ești la masă, ca și când ești călare, numai așa trebuie să le ții. Pentru a ține dârlogii, furculița și cuțitul, mișcările antebrațului sunt suficiente. Dacă toți convivii ar ține coatele pe masă, lăsând la o parte latura estetică, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane și haut-parleur.

Foto: Pexels

Oamenii care citesc în timpul mesei nu digeră ceea ce citesc și nu pricep ceea ce mănâncă.

Du mâncarea la gură, nu gura la mâncare. Patrupedele se apleacă la nutreț, e drept, dar n-au ce face.

Nu sorbi supa, chiar dacă te-ai familiarizat cu zgomotul și nu-l mai auzi. Dacă nu poți mânca prea fierbinte, așteaptă puțin. Așteptând, însă, nu-ți trece vremea suflând în farfurie sau vânturând lichidul cu lingura; fă conversație.

Dacă cineva îți pune întrebări când ești cu gura plină, fă-l să aștepte.

Nu duce paharul la gură înaine de a te fi șters (șervetul nu-i ornament) și cu atât mai puțin dacă n-ai terminat de mestecat. Urmele de alimente pe pahare sunt dezgustătoare.

Foto: Jan Vašek/Pixabay

Omul viitorului se va hrăni desigur cu totul altfel și-și va căuta plăcerile în alte sfere. E de dorit ca față de el, felul în care tratăm noi bietele dobitoace, pentru a le devora pe urmă, să fie ultima inchiziție ce va fi apăsat conștiința umanității.

Cuțitul. Nu introduce cuțitul în pește (în afară de cazul că ți s-a pus tacâm special), nici în tocături. Nu tăia coaja oului cu cuțitul. Urmele lăsate strică apetitul celorlalți. Servește-te de lingurița cu care ai să mănânci oul. În nicio împrejurare și sub niciun motiv nu băga cuțitul în gură: e fioros! Brânza, după ce o tai, o așezi pe pâine și-o duci la gură (cearcă numai, și să vezi dacă nu poți).

Ordinea. Dacă ești servit înaintea unei persoane despre care crezi că ar fi trebuit servită înainte, nu interverti ordinea stabilită sau dezordinea practicată, complicând serviciul. Asta nu te privește.

Țigara. Nu-ți cere voie să fumezi imediat ce s-a terminat masa. Dacă alții mai în vârstă nu și-au aprins țigările, rabdă!

Foto: Nipapun Jiranukul/Pixabay

Ceaiul. Când ți se oferă ceai, pune întâi lingurița pe farfurie și pe urmă du ceașca la gură. 

Mulțumesc. E bine să mulțumești gazdei la plecare pentru clipele pe care le-ai petrecut în casa ei, dar nu spune cum te scoli de la masă: merci! Nu e chic!

Oricând, ca la un dineu de gală. Comportă-te când ești singur la masă ca și cum te-ai comporta la un dineu de gală.

La finalul acestei cronici, nu putea să-i scape o observație: „Ș-acum, după ce am notat din fuga condeiului aceste câteva reguli elementare, provocate de ceea ce se poate vedea mai des, mă întreb: să fie ore aceste cunoștinți mai greu de obținut decât o diplomă de doctor în filosofie sau un minister? Îmi pun întrebarea, pentru că văd zilnic mulți miniștri și mulți doctori ignorându-le total”.

Foto: Karolina Grabowska/Pixabay

„Tournebroche, fiule, două lucruri țin eu la mare preț, și anume patul și masa. Masa care, rând pe rând încărcată cu cărți iscusite și cu mâncări gustoase, servește de sprijin hranei trupului și celei a minții, și patul prielnic pentru dulcea odihnă ca și pentru cruda dragoste.” – Anatole France, Ospătăria „La regina Pédauque” (traducere din 1968 de Alexandru Lăzărescu și Dan Amedeu Lăzărescu)

Exit mobile version