Site icon Editia de Dimineata

Norvegia devine principalul furnizor de gaze naturale al Europei

Norvegia este acum cel mai mare furnizor de gaze al Europei, depășind țara condusă de președintele Vladimir Putin după ce aceasta a tăiat sau redus livrările de gaze naturale către mai multe „țări neprietenoase”, potrivit datelor furnizate de Refinitiv Eikon (companie membră a London Stock Exchange Group), citate de agenția Reuters și preluate de hotnews.ro.

Țara nordică intenționează să își mențină producția ridicată de gaze naturale până la sfârșitul acestui deceniu în contextul planurilor Uniunii Europene de a-și elimina dependența de importurile energetice din Rusia, a declarat marți ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, într-un interviu acordat agenției Reuters.

Norvegia se așteaptă să producă în jur de 122 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anul acesta, potrivit prognozelor oficiale publicate de

autorități în luna mai. Cantitatea reprezintă o creștere cu 8% față de 2021 și este pe cale să doboare un record stabilit în urmă cu 5 ani.

Aasland s-a declarat de asemenea mai încrezător cu privire la cererea pe termen lung din Europa pentru gazul norvegian după ce țara sa și blocul comunitar au semnat în luna iunie un acord privind creșterea importurilor de gaze naturale extrase din platoul continental al Norvegiei.

Norvegia a răspuns deja cererii mai mari pentru gaz din Europa prin devierea către export în loc de injectarea acestuia înapoi în pământ, pentru a crește producția de țiței, comentează sursa citată.

Exit mobile version