Site icon Editia de Dimineata

Nostalgia trezită de muzica tristă este asociată cu un nivel crescut de empatie

În momentele triste din viața noastră alegem să ascultăm melodii melancolice pentru a ne îmbunătăți starea de spirit și pentru a ne ridica moralul. Asta pentru că, în mod paradoxal, cei care ascultă melodii triste prezintă sentimente de tristețedar și emoții pozitive, sentimente plăcute, de relaxare și consolare, datorită versurilor, a amintirilor retrăite sau a reglării stării generale.

Cercetătorii din cadrul Universității din Durham (Anglia) și a Universității din Jyväskylä (Finlanda) au identificat trei factori principali ce caracterizează răspunsurile emoționale puternice pe care le resimt persoanele empatice la ascultarea unei melodii triste, incluzând tristețe relaxantă, tristețe nostalgică și tristețe nervoasă.

Studiul a fost publicat în jurnalul Frontiers of Psychology și a analizat tipurile de emoții induse de muzica instrumentală tristă, necunoscută participanților și modul în care oamenii pot fi emoționați de melodii care nu sunt asociate cu amintiri familiare, cu versurile deja cunoscute sau cu asocieri contextuale.

Plăcerea de a asculta melodiile triste nu are legătură numai cu sentimentele de tristețe, ci mai mult cu sentimentele de compasiune. Nivelul de plăcere și intensitatea răspunsului emoțional din urma ascultării muzicii triste au fost asociate cu un nivel crescut de empatie al persoanelor în cauză.

La studiu au participat 102 persoane cu vârste cuprinse între 20-67 ani, 65 dintre acestea fiind de gen feminin. Răspunsul emoțional a fost analizat prin intermediul unor senzori fiziologici atașați. Au ascultat o melodie instrumentală de 8,5 minute validată anterior ca melodie ce induce stări de tristețe, fiind stimulul nefamiliar de evocare a tristeții.

Rezultatele au arătat că melodia instrumentală a dus la apariția a trei tipuri de răspunsuri, și anume tristețe relaxantătristețe nostalgică și tristețe nervoasă.

Tristețea relaxantă a fost caracterizată de valențe pozitive, în timp ce tristețea nervoasă a fost asociată cu anxietatea, frica și valențele negative. Tristețea nostalgică a fost cea mai intensă experiență, ce a inclus sentimente de tristețe, copleșire, plăcere și consolare.

Compasiunea și tristețea întâlnite în urma ascultării unor melodii triste apar la persoanele care au tendința de a empatiza, de a se pune în pielea altcuiva, împărtășind emoțiile acestuia.

Exit mobile version