Site icon Editia de Dimineata

NOUĂ ACUZAȚIE DE DOPAJ pentru Simona Halep. ”Trăiesc un coșmar! Mă simt neajutorată”

voceaaradenilor.ro

Jucătoarea de tenis Simona Halep este acuzată de o a doua încălcare a legilor antidoping.

Autoritatea Internațională de Integritate a Tenisului o acuză pe Halep de încălcare suplimentară și separată a Programului antidoping de tenis, legată de nereguli în pașaportul ei biologic de sportiv. ITIA a anunţat, vineri, că Simona Halep a fost acuzată de a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza “neregulilor în paşaportul său biologic”.

Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP), menţionat de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului în noua acuzaţie împotriva Simonei Halep, monitorizează anumite “variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

“Principiul fundamental al Paşaportului Biologic al Sportivului (ABP) este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine”, precizează WADA.

Organizaţiile antidoping pot integra paşaportul biologic în cadrul mai larg al unui program puternic anti-doping pentru a

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de o nouă încălcare separată a Programului Anti-Doping pentru Tenis (TADP), legată de nereguli în pașaportul său biologic (ABP). Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a faptului că a fost depistată pozitiv la US Open, în august anul trecut, pentru substanța interzisă Roxadustat.
Programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Antidoping și încorporat în TADP în cadrul Codului Mondial Antidoping (WADC), este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează diverși parametri sanguini în timp, pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor antidoping (ADRV).
Acuzația suplimentară de constatare a unui rezultat advers de pașaport s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al doamnei Halep de către un grup de experți independenți în materie de ABP. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existentă privind Roxadustat din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a dnei Halep.
Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping la ITIA, a declarat: „Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate la o situație deja de profil înalt. Încă de la începutul acestui proces – și, de fapt, al oricărui alt proces la ITIA – am rămas angajați să ne comportăm cu doamna Halep într-un mod empatic, eficient și în timp util. Apreciem, desigur, că există un mare interes mediatic pentru aceste cazuri. Ar fi nepotrivit pentru noi să comentăm detalii până la încheierea procesului, dar vom continua să ne angajăm cu tribunalul independent Sport Resolutions și cu reprezentanții doamnei Halep cât mai rapid posibil.”
ITIA este partea terță delegată, în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional care guvernează sportul de tenis și semnatar al Codului. ITIA este responsabilă pentru gestionarea și administrarea antidoping în întregul tenis profesionist, în conformitate cu TADP” – comunicatul ITIA.
Simona a reacţionat printr-un mesaj postat în social media în care acuză Autoritatea de hărţuire.

Reacția Simonei Halep a venit la scurt timp după ce Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului a acuzat-o de a doua încălcare a regulamentului antidoping. Jucătoarea de tenis din Constanța susține că este nevinovată și spune că este victima unei hărțuiri din partea ITIA, care încearcă să o găsească vinovată ”pentru ceva ce nu am făcut niciodată”.

”Mă simt neajutorată în fața unei astfel de hărțuiri și a motivației din partea lor de a mă găsi vinovată pentru ceva ce nu am făcut niciodată. Încă o dată, toată viața mea am fost total împotriva oricărui fel de înșelăciune. Nu se aliniază cu valorile mele”, a declarat aceasta.

Mesajul integral postat de Simona Halep:

Din 7 octombrie, când am fost acuzată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) pentru o suspiciune de dopaj, am trăit cel mai negru coșmar prin care am trecut vreodată în viața mea.

Nu numai că numele meu a fost murdărit în cel mai rău mod posibil, dar acum mă confrunt cu o hotărâre constantă a ITIA, dintr-un motiv pe care nu pot să-l înțeleg, să-mi dovedească vinovăția, deși eu nu m-am gândit niciodată să iau vreo substanță ilicită. Am încercat de două ori să am ocazia să fiu judecată de un tribunal independent, dar ITIA a găsit constant motive pentru a amâna.

Acum, că am stabilit clar că am fost victima unei contaminări, au venit cu o așa-zisă evoluție nenormală a sângelui meu. Trei experți de renume mondial care mi-au analizat sângele au spus extrem de clar că acesta este total normal.

Mă simt neajutorată în fața unei astfel de hărțuiri și simt o motivație din partea lor de a mă găsi vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată. Încă o dată, toată viața mea am fost total împotriva oricărui fel de înșelăciune. Nu se aliniază cu valorile mele.

Singurul lucru la care sper, în acest moment, este să am posibilitatea de a fi în sfârșit judecată de judecători independenți și imparțiali într-un tribunal, care să-mi ofere șansa de a-mi dovedi nevinovăția. Am încredere deplină în justiție și aștept cu nerăbdare să îmi pot prezenta în sfârșit cazul la ședința care este programată la sfârșitul lunii mai, după mai multe întârzieri cauzate de ITIA.

Sprijinul celor dragi, al lumii tenisului și al fanilor mei mi-au dat curajul să continui să exersez în fiecare zi și să lupt pentru adevăr. Nu pot să vă mulțumesc mai mult pentru asta. Cu dragoste, Simona”.

Simona Halep a fost suspendată după ce a fost depistată pozitiv pentru Roxadustat, o substanță interzisă, la US Open din 2022.

Exit mobile version