Site icon Editia de Dimineata

Noua variantă Omicron BA.2 se răspândește în Danemarca

O nouă sub-variantă Omicron, BA.2, apărută în urmă cu câteva săptămâni, ridică semne de întrebare şi este monitorizată cu mare atenţie de oamenii de ştiinţă. În Danemarca, ea a început să înlocuiască varianta Omicron originală.

Această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii, în special în Europa. Deşi „nu schimbă datele problemei”, potrivit ministrului francez al Sănătăţii, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.

„Noi variante apar cu o regularitate destul de mare”, a reamintit joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”, a adăugat ministrul francez.

Presa daneză scrie că, de când varianta Omicron a venit în Danemarca în decembrie, rata de infectare a crescut continuu. Vineri, de exemplu, fuseseră înregistrate 47.000 de noi cazuri de COVID-19.

Rata de infectare mare i-a făcut pe specialiști să vorbească despre imunitatea colectivă.

Dar subvarianta Omicron BA.2 are potențial să amenințe imunitatea de grup, explică Anders Fomsgaard, medic șef și cercetător danez, citat de nyheter.tv2.dk.

La fel ca varianta Delta de dinaintea sa, varianta Omicron, pe măsură ce s-a răspândit tot mai mult în lume, a generat „fraţi mai mici”, sub-variante care conţin una sau două mutaţii în raport cu genomul său original.

Pentru moment, caracteristicile exacte ale noii sub-variante nu au fost analizate. Însă anumite date medicale atrag atenţia specialiştilor: BA.2 ar fi devenit deja majoritară în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria „variantelor îngrijorătoare”, nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.

Exit mobile version