Site icon Editia de Dimineata

UPDATE. Lucrurile se complică pentru Novak Djokovic

Stai așa că nu-i așa! Testul pozitiv al lui Djokovic posibil să nu fi fost pozitiv. Dar a avut nevoie de dovada bolii pentru a intra în Australia. Der Spiegel a intrat în posesia unor documente și a încercat să pună lucrurile cap la cap.

Lucrurile se complică pentru Nole. În afară de problema vizei, unde se suspectează că a mințit declarând că nu a fost în altă țară decît Serbia, acum se pune problema falsificării testului COVID. Se presupune că  Nole ar fi avut un test NEGATIV COVID, dar că a avut nevoie ca acesta să iasă POZITIV pentru a intra în Australia. Altfel spus, în Australia poți intra cu dovada vacinării sau cu dovada că ai trecut prin boală, iar poziția în privința vaccinului i-o știm…Te doare capul…

Simplist, așa ar putea arăta “schema”.

Lucrurile sunt, însă, mult mai complicate…

Testul cu numărul 7371999

Starul de tenis Novak Djokovic susține că a fost testat pozitiv pentru coronavirus pe 16 decembrie. Dar rezultatul testului digital sugerează contrariul. Aceasta și o presupusă declarație falsă ar putea crea noi probleme de viză pentru sportiv în Australia, scrie Der Spiegel.

Testul de coronavirus cu numărul 7371999 ar fi trebuit de fapt să fie biletul lui Novak Djokovic pentru intrarea fără probleme în Australia. Acest test pozitiv este cel mai important argument pe care jucătorul de tenis nevaccinat l-a prezentat pentru intrarea în țară, pentru a juca la Australian Open.

Testul PCR a fost efectuat la 13:05 pe 16 decembrie, iar șapte ore mai târziu, rezultatul pozitiv a fost returnat.

Aceasta, cel puțin, este povestea spusă de documentația de la Institutul de Sănătate Publică din Serbia, pe care avocații lui Djoković au prezentat-o ​​ulterior în instanță.

Dar o privire mai atentă a testului PCR presupus pozitiv, în special a versiunii sale digitale, ridică întrebări.

16 decembrie sau 26 decembrie?

Datele digitale sugerează că rezultatele testelor nu sunt deloc din 16 decembrie. În rezultatele digitale, există un marcaj de timp pentru 2:21 p.m. pe 26 decembrie. Astfel de marcaje temporale sunt în mod normal produse automat de sistemele de testare corona, marcând când testele individuale sunt introduse în baza de date relevantă. Acest lucru se întâmplă de obicei la doar câteva minute după ce rezultatul testului devine disponibil.

Avocații lui Djoković au prezentat și un al doilea test negativ, ca parte a procedurilor de imigrare a vedetei tenisului. Se pare că acel test a fost menit să demonstreze că Djokovic și-a revenit de atunci după boala cu COVID-19. Conform documentației prezentate, este din după-amiaza zilei de 22 decembrie – iar momentul respectivului test este confirmat de marcajul de timp digital.

Rezultatele testului includ și coduri QR, iar când DER SPIEGEL a scanat codul QR pentru testul din 16 decembrie, lucrurile au devenit ciudate. La 1:19 p.m. luni (CET), rezultatul scanării a fost „rezultat test negativ”.

Un astfel de rezultat ar fi distrus cazul lui Djokovic pentru a încerca să intre în țară. Aproximativ o oră mai târziu, însă, la 2:33 p.m. luni, o a doua scanare a codului QR a returnat un rezultat diferit: „Rezultatul testului pozitiv”.

50.000 de teste mai tîrziu… Sau mai devreme???

Sistemul sârb de testare, așa cum este normal pentru astfel de programe, atribuie fiecărui test un număr de identificare. Numărul pentru testul pozitiv al lui Djokovic, presupus efectuat pe 16 decembrie, este 7371999. Dar pentru testul negativ efectuat pe 22 decembrie, numărul de identificare este cu 50.000 de unități mai mic.

„Am putea reconstrui faptul că aceste numere de identificare sunt atribuite consecutiv”, spun experții IT care a examinat de mai multe ori lacunele de securitate IT din sistemele de testare. De asemenea, grupul a analizat mai atent procesul legat de certificatele de testare digitale ale lui Djokovic.

Constatările lor indică următorul fapt:  conform numerelor de identificare atașate rezultatelor testelor sârbe, testul negativ a fost efectuat anterior testului pozitiv și a fost introdus în baza de date.

Această explicație are și mai mult sens când se consideră că 50.000 de teste au fost efectuate între 22 și 26 decembrie, conform datelor de sănătate sârbe. Aceasta este tocmai diferența dintre cele două numere de identificare ale celor două teste ale lui Djokovic.

„Pe baza acestor dovezi, cea mai plauzibilă explicație este că rezultatul pozitiv al testului a fost adăugat în baza de date oficială sârbă pe 26 decembrie, și nu pe 16”, spun experții IT.

Înseamnă, deci, că testul PCR pozitiv al lui Djokovic a fost efectuat mult mai târziu decât pretinde el? Testul a fost manipulat în continuare? Și cum se poate explica că versiunea digitală a rezultatului testului a indicat pentru o scurtă perioadă de timp luni, 10 ianuarie, că rezultatul a fost negativ?

La aceste întrebări, scrie Der Spiegel, pot răspunde doar însuși Djokovic sau poate oficialii sîrbi. Nimeni nu a făcut-o, însă până acum…

UPDATE

Novak Djokovic a început să se antreneze, după ce a contestat cu succes decizia guvernului australian de revocare a vizei sale pe motiv că nu este vaccinat împotriva COVID-19.

Jucătorul de tenis a postat online o fotografie care îl arată pe terenul de tenis de la Melbourne Park.

Într-o postare pe Twitter, Djokovic afirmă că este concentrat pe obiectivul de a-şi păstra titlul de la Australian Open.

„Sunt mulțumit și recunoscător că judecătorul a anulat decizia de a mi se suspenda viza. În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, vreau să rămân și să încerc să concurez la Australian Open. Am zburat aici pentru a juca la unul dintre cele mai importante evenimente pe care îl ținem în fața fanilor incredibili”, a scris Novak Djokovic, în primul său mesaj după ce a ieșit din hotelul unde fusese obligat să stea în carantină, ca urmare a deciziei instanței din Australia de a-l lăsa să intre în țară.

Guvernul australian încă dezbate dacă este oportun să îşi folosească prerogativele pentru a-l deporta pe sportiv, transmite BBC.

ULTIMA ORĂ. BREAKING NEWS

Novak Djokovic recunoaște că a furnizat informații false! Într-o postare pe Instagram, jucătorul de tenis explică ce s-a întâmplat după ce a primit rezultatul pozitiv al unui test PCR efectuat pe 16 decembrie. El spune că la momentul premierii copiilor (17 decembrie) nu știa despre rezultatul testului, însă recunoaște că a dat un interviu pentru L’Equipe și a făcut o ședință foto pe 18 decembrie știind că are COVID.

„Am asistat la un meci de bachet pe 14 decembrie, meci după care s-a anunțat că mai muți oameni au fost depistați pozitiv la COVID-19. Chiar dacă nu aveam simptome, mi-am făcut un test antigen rapid pe 16 decembrie, al cărui rezultat a fost negativ. Ca măsură suplimentară de precauție, mi-am făcut și un test PCR în aceeași zi.

În ziua următoare, am asistat la acel eveniment din Belgrad pentru a premia copiii și mi-am mai făcut un test rapid înainte, care a fost negativ.

Eram asimptomatic și mă simțeam bine, și nu am primit rezultatul testului PCR decât după acel eveniment.

A doua zi, pe 18 decembrie, am fost la centrul meu de tenis din Belgrad pentru a-mi îndeplini un angajament pe care îl făcusem de mult timp în fața celor de la L’Equipe: un interviu și o ședință foto. Mi-am anulat toate celelalte evenimente.

M-am simțit obligat să dau acel interviu, întrucât nu doream să îl dezamăgesc pe jurnalist, dar m-am asigurat că am păstrat distanța față de el și am purtat masca, cu excepția momentelor de la ședința foto.

Când m-am dus acasă să mă izolez, conform prevederilor, gândindu-mă la ce am făcut mi-am dat seama că am judecat greșit și că ar fi trebuit să reprogramez interviul„.

Pentru a primi o scutire medicală şi a participa astfel la Australian Open, Djokovic a arătat că a fost testat pozitiv pentru Covid-19 în 16 decembrie 2021. A doua zi, el a participat la o festivitate indoor de premiere a tinerilor tenismeni de la academia lui, din Belgrad, şi, în 18 decembrie, la o şedinţă foto pentru L’Equipe.

Djokovici a mai spus că declaraţia incorectă completată la 1 ianuarie, înainte de călătoria în Australia, a fost depusă de echipa lui în numele lui.

„Agentul meu îşi cere sincer scuze pentru greşeala administrativă de a bifa caseta incorectă despre călătoria mea anterioară înainte de a veni în Australia. Aceasta a fost o eroare umană şi cu siguranţă nu deliberată”, a adăugat el.

Citește și

Cazul Djokovic, noi probleme. A mințit sau nu în formularul de viză?

 

Exit mobile version