Site icon Editia de Dimineata

„Nu am putut să tac”. Proteste “cu flori” împotriva războiului s-au extins în 60 de orașe din Rusia. Mult prea puțin, poate nu prea târziu

Rușii continuă să comemoreze zecile de ucraineni uciși în atacul cu rachete rusești de luna trecută asupra orașului Dnipro – unul dintre cele mai mortale incidente individuale ale invaziei Moscovei – în ceea ce a evoluat într-o nouă formă de protest antirăzboi la nivel național.

Declarație împotriva războiului

În cel puțin 60 de orașe din Rusia au apărut expoziții improvizate de flori, jucării de pluș și bilețele scrise de mână, adesea lângă statuile poeților ucraineni Taras Șevcenko și Lesia Ukrainka – sau lângă monumente ale victimelor represiunii politice din perioada sovietică.

„Este o declarație împotriva războiului, nu doar un doliu pentru cei morți la Dnipro”, a declarat o femeie care a depus flori la un memorial din orașul siberian Novosibirsk.

„Nu puteam să tac”, a declarat ea pentru The Moscow Times într-un interviu anonim.

Imaginile blocului de apartamente distrus, ale victimelor civile și ale încercărilor disperate de salvare în urma atacului din 14 ianuarie din Dnipro au servit drept o amintire șocantă a devastării provocate de războiul din Ucraina și au evocat furie și rușine în rândul unor ruși.

Omagiile în curs de desfășurare pentru victimele atacului de la Dnipro sunt primele proteste împotriva războiului la nivel național de la demonstrațiile împotriva mobilizării „parțiale” a țării din septembrie.

Ele și-au câștigat chiar propriul nume: „protestele florilor”.

La aproape trei săptămâni de la decesele de la Dnipro, continuă să apară noi monumente comemorative.

Trandafiri galbeni cu panglici albastre și galbene

„Am decis să depun flori la un memorial local pentru a arăta că nu toți rușii sunt lipsiți de compasiune față de ucraineni”, a declarat un bărbat din districtul autonom Khanti-Mansiisk într-un alt interviu anonim realizat prin intermediul Vesna.

„Mă gândesc la victimele atacului de la Dnipro și la cum trebuie să fi fost să te afli sub dărâmături”.

Localnicii ar fi depus joi trandafiri galbeni cu panglici albastre și galbene – culorile drapelului ucrainean – în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei.

Printre alte monumente comemorative se numără și cel din orașul Kazan, de pe râul Volga, unde localnicii au așezat flori, fotografii ale clădirii de blocuri distruse din Dnipro și un semn pe care scrie: „Nu am văzut nimic: Kazan este în doliu” lângă un monument dedicat victimelor represiunii politice.

În orașul Vladikavkaz din Caucazul de Nord, memorialul a constat doar într-o mână de garoafe roșii și o jucărie pentru copii.

Iar în orașul Pskov din vestul Rusiei, oamenii au depus flori și au aprins lumânări la un monument dedicat mamelor și copiilor.

Dnipro

Atacul de la Dnipro a avut loc într-o după-amiază de sâmbătă când, potrivit oficialilor ucraineni, o rachetă de croazieră rusă Kh-22 – proiectată pentru a fi folosită împotriva navelor – s-a izbit de o clădire de apartamente din orașul din centrul-estul Ucrainei.

Echipele de salvare au lucrat zile întregi în ruinele clădirii, în încercarea de a găsi supraviețuitori. Cel puțin 46 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise și peste 80 au fost rănite.

Rusia a negat că ar fi comis atacul, iar oficialii și comentatorii pro-Kremlin au sugerat că explozia a fost provocată de apărarea aeriană ucraineană.

Mulți dintre cei care au participat la „protestele cu flori” au declarat pentru The Moscow Times că amintirea victimelor de la Dnipro i-a ajutat să se simtă ca parte a unei mișcări antirăzboi mai largi.

„Nu este pentru cei morți, ci pentru cei vii”, a spus Zakhar, un tânăr care a depus recent flori la unul dintre memoriale din Sankt Petersburg.

„Trebuie să știm că nu suntem singuri”, a declarat el.

O femeie neidentificată din Pskov a exprimat sentimente similare.

„Simt o rușine incredibilă pentru țara mea și pentru incapacitatea de a ajuta în vreun fel, cu excepția unor gesturi atât de mici”, a spus ea într-un interviu anonim realizat prin intermediul Vesna. „Oamenii din orașul meu care sunt împotriva războiului ar trebui să realizeze că suntem mulți ca ei.”

Șapte persoane au fost reținute

„Protestatarii cu flori” din Rusia nu s-au confruntat cu același nivel de represiune din partea poliției ca aceia cu care s-au confruntat rușii antirăzboi care au ieșit în stradă imediat după invazia de anul trecut și în urma ordinului de mobilizare din septembrie al președintelui Vladimir Putin.

Dar se pare că cel puțin șapte persoane au fost reținute.

Ekaterina Varenik, în vârstă de 26 de ani, a fost încarcerată timp de 12 zile luna trecută pentru că a ignorat ordinele poliției în timp ce ținea o pancartă pe care scria „Ucraina nu este inamicul nostru” lângă un memorial din centrul Moscovei.

„Atât eu cât și Ekaterina credem că este vorba de o persecuție politică”, a declarat avocatul ei, Vladimir Zhilkin, pentru The Moscow Times.

„Ei vor să arate că trebuie să ne fie frică de poliție și că nu putem vorbi împotriva așa-numitei operațiuni militare”, a spus Zhilkin, referindu-se la termenul ales de Kremlin pentru război.

În unele cazuri, poliția a patrulat în apropierea memoriilor improvizate.

„M-am speriat când am văzut ofițeri de poliție”, a declarat un moscovit, care a mers de trei ori la statuia Lesiei Ucrainca pentru a-i aduce un omagiu.

Nu este un act eroic, dar atât se poate

Autoritățile locale din câteva orașe au îndepărtat chiar și florile – cel puțin trei dintre cele șapte memoriale improvizate din Sankt Petersburg au fost curățate de muncitorii municipali.

Persistența omagiilor aduse victimelor de la Dnipro este un semn de nemulțumire profundă față de autorități, potrivit antropologului Alexandra Arkhipova.

„Monumentele memoriale improvizate apar atunci când oamenii simt un fel de nedreptate”, a declarat Arkhipova pentru The Moscow Times. „Este o încercare de a spune: „Îmi exprim durerea și protestez împotriva celui care a provocat această durere””.”

Aceasta nu este prima dată când astfel de monumente comemorative au fost văzute în Rusia, fiind depuse flori la Ambasada Ucrainei din Moscova și în alte locuri în urma invaziei de anul trecut.

Iar un memorial temporar de flori și fotografii pentru liderul opoziției Boris Nemțov, care a fost asasinat în 2015 pe un pod din apropierea Kremlinului, a devenit rapid un monument permanent care a fost întreținut de susținătorii săi de atunci.

Cu toate acestea, răspunsul la atacul de la Dnipro a fost mult mai larg răspândit și nu dă semne că se va încheia.

„A fost peste puterile mele să rămân tăcută; m-aș fi urât pe mine însămi pentru o astfel de lașitate sau indiferență”, a declarat o femeie din orașul Ioșkar-Ola, din centrul Rusiei, care a depus flori la memorialul local, într-un interviu realizat prin intermediul Vesna.

„Nu este un act eroic, dar chiar și astfel de acțiuni sunt valoroase în Rusia de astăzi”.

 

Foto Alexander Koryakov / Kommersant

Exit mobile version