Site icon Editia de Dimineata

Nu doar americanii au avertizat că este posibil un atentat terorist în Rusia. Chiar niște prieteni i-au avertizat pe ruși

Nu doar Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la un posibil atac terorist. Şi Iranul a anunţat despre posibilitatea unui atac militant islamist pe teritoriul rus, înainte de masacrul de la sala de concerte Crocus de lângă Moscova de luna trecută, au declarat pentru Reuters surse informate în această privinţă.

„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtăşit cu Moscova informaţii despre un posibil amplu atac terorist în interiorul Rusiei, informaţii care au fost obţinute în timpul interogării celor arestaţi în legătură cu atentatele mortale cu bombă din Iran”, au declarat surse pentru Reuters. „Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autorităţile iraniene şi-au îndeplinit obligaţia de a alerta Moscova pe baza informaţiilor dobândite de la acei terorişti arestaţi”.

Se pare că informaţiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent au fost lipsite de detalii specifice privind momentul şi ţinta exactă. „Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiţi să se pregătească pentru o operaţiune semnificativă în Rusia… Unul dintre terorişti (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia”.

Statele Unite avertizaseră, de asemenea, Rusia despre posibilitatea unei „operaţiuni teroriste” majore pe teritoriul său, dar Moscova, neîncrezătoare în intenţiile Washingtonului, a ignorat informaţiile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Reuters cu privire la informaţiile Iranului că „nu ştie nimic despre acest lucru”. Atacul de la Moscova a ridicat mari semne de întrebare cu privire la eficienţa serviciilor de securitate ruseşti. Rusia a declarat în repetate rânduri că ea crede că Ucraina are legătură cu atacul.

Exit mobile version