Site icon Editia de Dimineata

Nu reușești să dai jos din kilograme? Află cum ciocolata și cartofii prăjiți îți duc CREIERUL cu zăhărelul

O veste bună pentru cei care tot încearcă diverse cure de slăbire și nu prea le iese. Nu voi sunteți de vină, ci CREIERUL!

Și acum, dacă tot știți pe cine să aruncați vina, iată și explicațiile…

Batoane de ciocolată, chipsuri și cartofi prăjiți – de ce nu putem să le ignorăm în supermarket? Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru cercetarea metabolismului din Köln, în colaborare cu Universitatea Yale, au demonstrat acum că alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr ne modifică creierul. Dacă mâncăm în mod regulat chiar și cantități mici din ele, creierul învață să consume (și să ceară!)  aceste alimente în viitor, scrie News Medical.

Preferința pentru alimente nesănătoase

De ce ne plac atât de mult alimentele nesănătoase și care îngrașă? Cum se dezvoltă această preferință în creier?

„Tendința noastră de a mânca alimente bogate în grăsimi și zaharuri, așa-numita dietă occidentală, ar putea fi înnăscută sau s-ar putea dezvolta ca urmare a supraponderalității. Dar noi credem că creierul învață această preferință.”

Sharmili Edwin Thanarajah, autor principal al studiului, Max-Planck-Gesellschaft

 

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au administrat unui grup de voluntari o budincă mică ce conținea multe grăsimi și zahăr pe zi, timp de opt săptămâni, în plus față de dieta lor normală. Celălalt grup a primit o budincă ce conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi. Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte și în timpul celor opt săptămâni.

Răspunsul creierului la alimentele bogate în grăsimi și zahăr a fost mult mai mare în grupul care a mâncat budinca bogată în zahăr și grăsimi după opt săptămâni. Acest lucru a activat în special sistemul dopaminergic, regiunea din creier responsabilă de motivație și recompensă.

Studiu

„Măsurătorile noastre ale activității cerebrale au arătat că creierul se reconectează prin consumul de chipsuri și cozonac. Acesta învață în subconștient să prefere alimentele recompensatoare. Prin aceste modificări la nivelul creierului, vom prefera întotdeauna, în mod inconștient, alimentele care conțin multe grăsimi și zahăr”, explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul.

În timpul perioadei de studiu, persoanele testate nu s-au îngrășat mai mult decât cele din grupul de control și nici valorile lor sanguine, cum ar fi glicemia sau colesterolul, nu s-au modificat. Cu toate acestea, cercetătorii presupun că preferința pentru alimentele zaharoase va continua și după încheierea studiului.

„În creier se fac conexiuni noi și nu se dizolvă atât de repede. La urma urmei, scopul învățării este ca, odată ce ai învățat ceva, să nu uiți atât de repede”, explică Marc Tittgemeyer.

Dependențe nesănătoase. Re-cablarea creierului

Cercetătorii susţin că este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

„Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr”, cu un efect ce depăşeşte valoarea energetică, se arată în studiu.

„Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora ‘re-cablează’ circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării”, potrivit cercetării.

„De asemenea, similar drogurilor care creează dependenţă, există dovezi că această ‘re-cablare’ promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic”, se precizează în lucrarea ştiinţifică.

Un alt studiu. Legătura dintre grăsimi și cancer

Studiul vine la scurt timp după o cercetare publicată în februarie de un grup de oameni de ştiinţă britanici, conform căreia persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate – cum ar fi prăjituri, chipsuri şi băuturi carbogazoase dulci – ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta şi de a muri de cancer. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Imperial College London au analizat dietele a 200.000 de adulţi din Marea Britanie timp de 10 ani şi au descoperit că un consum de alimente cu conţinut ridicat de sare, grăsimi, zahăr şi aditivi artificiali poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cu precădere tumori ovariene şi cerebrale.

Exit mobile version