Site icon Editia de Dimineata

Numărul doi din conducerea Hamas, lichidat la Beirut VIDEO

Numărul doi al mișcării teroriste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian israelian în suburbiile capitalei libaneze Beirut, au anunţat gruparea palestiniană şi responsabili libanezi.

Saleh al-Arouri a fost ucis împreună cu gărzile sale de corp în atacul care pare să fi fost efectuat cu o dronă şi care a ţintit biroul Hamas de la periferia sudică a Beirutului. Potrivit agenţiei libaneze de presă ANI, patru persoane au fost ucise.

Gruparea Hamas a confirmat asasinarea lui Saleh al-Arouri şi a ameninţat Israelul că aceasta nu îi va slăbi „rezistenţa”. „Asasinatele laşe comise de ocupantul sionist împotriva liderilor şi simbolurilor poporului palestinian în interiorul şi exteriorul Palestinei nu vor reuşi să zdrobească voinţa şi rezilienţa poporului nostru, nici să împiedice continuarea rezistenţei curajoase”, a declarat într-un comunicat un membru al biroului politic al Hamas, Ezzat al-Rishq.

Şi premierul libanez Najib Mikati a emis un comunicat, în care a acuzat Israelul de comiterea unei „noi crime”, care în opinia sa urmăreşte să „antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare” cu Israelul.

Este prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas desfăşurat în Fâşia Gaza când armata israeliană execută un atac în capitala libaneză. Confruntările dintre armata israeliană şi Hezbollah-ul libanez, grupare aliată Hamasului palestinian, s-au limitat până în prezent la zonele de graniţă din sudul Libanului.

La o conferință de presă din noiembrie, premierul israelian Benjamin Netanyahy a declarat că a dat instrucțiuni serviciului secret extern israelian, celebrul Mossad, să acționeze împotriva liderilor Hamas ”oriunde s-ar afla aceștia”, ca urmare a atacurilor Hamas din sudul Israelului, de la 7 octombrie 2023. La aceeași conferință de presă, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că liderii Hamas își trăiesc ultimele clipe și că lupta este ”peste tot”, reamintește Times of Israel.

Acuzat de Israel că este creierul a numeroase atentate, Saleh al-Arouri a fost ales în anul 2017 adjunct al şefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, devenind astfel oficial numărul doi al mişcării islamiste palestiniene. După ce a stat în total aproape 20 de ani în închisorile israeliene, el a fost eliberat în anul 2010 cu condiţia să ia calea exilului, iar de atunci s-a stabilit în Liban.

Exit mobile version