Site icon Editia de Dimineata

O fabrică de baterii pentru mașini electrice va fi construită la Galați. De unde se vor găsi 6.000 de angajați?

O fabrică de baterii pentru mașini electrice va fi construită la Galați. Investiția în valoare totală de 1,4 miliarde de euro va fi realizată de compania belgiană ABEE și va crea câteva mii de locuri de muncă.

Fabrica de baterii pentru mașini electrice de la Galați – un proiect de investiții în valoare de 1,4 miliarde de euro lansat de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) – ar urma să genereze la nivelul subsidiarei ABEE Romvolt până la 2.000 de locuri de muncă, la care s-ar adăuga și efectul de multiplicare, de până la 6.000 de locuri de muncă la nivelul furnizorilor, a declarat Noshin Omar, fondatorul companiei, citat de ziarul ”Viața liberă”

Compania belgiană se va baza în special pe formarea și mobilizarea forței de muncă din România.

”Din start, nu avem de gând să repetăm greșeala pe care alte fabrici de baterii electrice au făcut-o – nu o să ne bazăm pe angajați din Japonia, Coreea de Sud, China. În principal, vor fi angajați europeni și persoane care vor fi recrutate din România, pentru că ne dorim stabilitate pentru fabrică.

În al doilea rând, universitățile din România sunt de calitate. Suntem în relații cu diferite universități, cu diferite companii, cu diferite instituții, le cunoaștem deja foarte bine, suntem deja în discuții cu ele de ceva timp. Acestea ne pot ajuta pentru început cu personal care va veni în Belgia pentru pregătire intensivă, pentru o perioadă de șase, opt luni, apoi se vor întoarce acasă, iar noi vom forma în continuare personal”, a arătat reprezentantul ABEE.

Parteneri în derularea afacerilor viitoarei fabrici de baterii electrice de la Galați ar urma să fie companiile auto Ford și Renault/Dacia, iar tehnologiile de stocare vor fi dezvoltate împreună cu firma Prime. Nu în ultimul rând, ABEE Romvolt va colabora și cu centrele universitare și de cercetare în vederea dezvoltării ecosistemului de producere a bateriilor electrice.

Acesta a precizat că, în afara fabricii de baterii și a facilităților privind reciclarea bateriilor pentru mașini electrice, proiectul de investiții de la Galați are în vedere și realizarea unui centru de resurse umane, focusat pe formarea și educarea personalului.

”Trebuie să pregătim oamenii în limba română, pentru a face procedurile cât mai accesibile și a genera un lanț de producție sigur (…) Din acest motiv, colaborarea între Belgia și România este atât de importantă. Acest sistem dual de formare trebuie să se adreseze la nivel european și sunt o mulțime de programe pentru asta”, a mai explicat Noshin Omar.

”Ca profil, fabrica va avea un caracter mixt: va exista un profil foarte specializat, 10-20 la sută, iar restul vor fi operatori, tehnicieni, dar care nu necesită neapărat un nivel supraspecializat de pregătire. Printre altele, avem inclusiv un parteneriat cu Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați pentru a pregăti personal pentru viitor. Dar nu doar ingineri, ci și acești operatori și tehnicieni. Deci ne gândim deja la forța de muncă pentru viitor și este unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei fabrici”, a mai arătat reprezentantul ABEE.

Exit mobile version