Site icon Editia de Dimineata

O femeie cu un făt care s-ar fi născut fără cutia craniană a trebuit să călătorească 2.000 de km pentru avort. “Practic, mi-au spus că trebuie să-mi port copilul pentru a-mi îngropa copilul”

O femeie însărcinată din Louisiana, care purta un făt fără craniu care urma să moară la scurt timp de la naștere, a călătorit în cele din urmă aproximativ 1.400 de mile (2.000 km) până la New York pentru a întrerupe sarcina, după ce spitalul local i-a refuzat avortul pe fondul incertitudinii privind legalitatea procedurii.

Nancy Davis, în vârstă de 36 de ani, a declarat pentru The Guardian că și-a întrerupt sarcina la 1 septembrie, după ce a călătorit din orașul său natal, Baton Rouge, până la o clinică din Manhattan, al cărei personal a fost de acord să efectueze procedura.

“Practic, mi-au spus că trebuie să-mi port copilul pentru a-mi îngropa copilul”, a remarcat Davis.

Decizia Curții Supreme

Călătoria lui Davis a fost necesară deoarece Louisiana a interzis avortul cu foarte puține excepții, după decizia Curții Supreme a SUA din iunie de a elimina drepturile federale la avort, stabilite prin hotărârea Roe vs Wade din 1973. New York se numără printre statele în care avortul rămâne legal.

Davis era însărcinată în aproximativ 10 săptămâni la sfârșitul lunii iulie, când o ecografie efectuată la spitalul Woman’s din Baton Rouge, capitala statului Louisiana, a arătat că fătului său îi lipsea partea superioară a craniului, o afecțiune rară, dar fatală, cunoscută sub numele de acranie, care ucide bebelușii la câteva zile – și uneori minute – de la naștere.

Interzicerea avortului în Louisiana conține o excepție generală pentru fetușii care nu pot supraviețui în afara pântecelui mamei lor, iar autoarea legii – senatorul de stat Katrina Jackson – a insistat că Davis ar fi putut obține legal un avort fără a fi nevoită să traverseze țara.

Dar lista din Louisiana a condițiilor care justifică o excepție de la interzicerea avortului în stat nu includea în mod explicit acrania. Astfel, oficialii de la spitalul unde Davis a făcut ecografia au refuzat să îi facă avortul, temându-se, se pare, că s-ar putea expune la închisoare, amenzi și pierderea licenței de practică dacă ar fi efectuat procedura.

„Practic… [ar trebui] să-mi port copilul pentru a-mi îngropa copilul”, a declarat Davis.

După ce Davis a vorbit în mass-media despre calvarul ei, peste o mie de persoane au donat aproape 40.000 de dolari într-o campanie online GoFundMe pentru ca Davis să călătorească într-un stat în care era sigur că poate face avort în mod legal. Inițial, ea plănuise să meargă în Carolina de Nord, dar în timpul unei scurte conversații telefonice de marți, ea a spus că a sfârșit prin a merge la o unitate Planned Parenthood din Manhattan.

Doar un exemplu din miile de cazuri

Davis este doar o membră a unui grup de femei sau fete care au fost nevoite să ia măsuri sfâșietoare în urma eliminării dreptului la avort la nivel național.

Recent, un tribunal din Florida a blocat avortul unei fete însărcinate în vârstă de 16 ani, considerând-o prea imatură pentru a decide dacă ar trebui să avorteze sau nu și cerându-i în schimb adolescentei să dea naștere unui copil.

Între timp, la începutul verii, o fetiță de 10 ani din Ohio, care a rămas gravidă în urma unui viol, a fost nevoită să se deplaseze în statul vecin, Indiana, pentru a întrerupe sarcina, deoarece statul ei a interzis majoritatea avorturilor.

Majoritatea avorturilor urmează să devină ilegale și în Indiana începând de joi.

Daune emoționale și riscuri fizice

Davis a apărut în fața clădirii Capitoliului din Louisiana la sfârșitul lunii august, alături de avocatul pentru drepturile civile Ben Crump, și le-a cerut legislatorilor statului să clarifice cel puțin formularea interdicției avortului – dacă nu să o abroge în întregime – pentru ca nimeni altcineva să nu mai fie nevoit să îndure ceea ce a îndurat ea.

Crump a declarat că Davis – care crește o fiică și doi copii vitregi împreună cu partenerul ei – a suferit „durere de nedescris, daune emoționale și riscuri fizice” din cauza legii prost formulate. Legiuitorii, a adăugat Crump, „au înlocuit grija cu confuzia, intimitatea cu politica și opțiunile cu ideologia”.

La rândul ei, Davis a declarat: „Acest lucru [nu a fost] corect față de mine. Și nu ar trebui să i se întâmple niciunei alte femei”.

Exit mobile version