16 iulie 2020, 7:05

O hartă interactivă a Pământului îți arată unde se afla, acum milioane de ani, locul în care trăiești azi

Te-ai întrebat vreodată în ce loc pe acest Pământ se afla în urmă cu sute de milioane de ani orașul în care trăiești azi? Probabil că nu. Un programator din California, SUA, Ian Webster, nu doar că și-a pus această întrebare, dar a dorit să ofere și răspunsuri celor curioși să afle astfel de informații.

El a creat o hartă interactivă extrem de interesantă unde oricine poate vedea cât de mult s-a schimbat totul pe Pământul nostru de-a lungul milioanelor de ani.

Acum aproximativ 270 de milioane de ani, exista un singur continent – supercontinentul Pangeea – în mijlocul unei vaste întinderi de apă, superoceanul Panthalassa. După zeci de milioane de ani, activitatea permanentă a plăcilor tectonice a produs schimbarea structurii pământului și separarea continentelor.

Într-un mod cu totul original, website-ul creat de Ian Webster, fost programator la Google, ne permite să scriem ce adresă dorim și să vedem unde se afla aceasta pe harta lumii în diferite perioade de timp din istoria Pământului. Baza de date ce există în spatele acestui program aparent simplu folosește informații puse la dispoziție în mod gratuit de geologi care au studiat cum s-au mișcat plăcile tectonice de-a lungul milioanelor de ani până când s-a format Pământul așa cum îl știm și îl vedem pe hărțile lumii de azi.

Într-un articol publicat despre acest proiect, Ian Webster scria: „Am fost de-a dreptul uimit să văd că geologii furnizează atât de multe date cu acces liber care îmi permit să aflu unde se afla casa mea acum 750 de milioane de ani, așa că m-am gândit că și alții ar fi încântați să descopere asta”.

Hoinărind pe această hartă interactivă, este extraordinar să vezi cum s-a schimbat Pământul de-a lungul timpului, mai ales după fenomenul Pangeea.

Autorul acestui inedit proiect atrage atenția că amplasările pe harta interactivă creată de el sunt aproximative, fiind bazate pe informațiile unui proiect open source.  Cu toate acestea, pur și simplu e o plăcere să cutreieri pe această hartă. Iar curiozitatea – acea curiozitate pe care poate nici nu bănuiai că o poți avea – te face să continui să cauți tot felul de locuri care știi unde sunt azi și ai vrea să vezi unde erau acum 20 de milioane de ani sau cu 500 de milioane de ani în urmă.

Harta are câteva elemente simple, clare, frumos aranjate – cum sunt descrierile afișate jos, în  partea stângă. Pentru fiecare perioadă de timp este inclusă o scurtă prezentare din care se poate afla ce s-a întâmplat atunci pe Pământ. De asemenea, se pot elimina norii de pe hartă și harta Pământului poate fi orientată în funcție de preferințe. Perioadele de timp se selectează dintr-un meniu dropdown ce apare sus.

Dincolo de a vedea unde s-au aflat de-a lungul timpului pe Pământ diferite locuri, de pe hartă mai pot fi descoperite când și unde au avut loc diferite momente importante pentru planeta noastră, de exemplu apariția primului recif de corali sau a primelor flori în lume.

Dacă acum ești curios, intră și explorează harta interactivă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.