7 iunie 2020, 13:25

O iarnă plină cu festivaluri & carnavaluri – Din Aruba în Japonia, de pe zăpadă la film, jazz și Mozart

Este în firea omului de pretutindeni să creadă, măcar în primele zile dintr-un nou an, în lucruri bune și frumoase. Să aibă speranța că noul an va fi acel an minunat pe care îl visează. Cu momente și experiențe extraordinare, pentru care lumea să fie invidioasă. Sigur, nimeni nu uită, sau nu ar trebui, că, în general, schimbările bune vin atunci când faci ceva pentru a le da un imbold să se întâmple. Tocmai de aceea e bine din când în când să avem și planuri pentru toate acestea.

Pentru un început de an aventuros, o listă cu diferite festivaluri și carnavaluri din lumea întreagă ce au loc în primele trei luni. Evident, nimeni nu se așteaptă ca lista să fie completă, e deschisă pentru imaginația și pasiunea fiecăruia.  

Nici nu a început anul bine și suntem deja ademeniți cu sărbători și petreceri care mai de care.

Carnavalul din Aruba | Sursa foto: Visit Aruba

5 ianuarie – 3 martie 2019, Carnavalul din Aruba | Oranjestad și San Nicolas, Aruba

Unii chiar știu ce înseamnă un carnaval – după câteva zile de la intrarea în an nou, în Aruba începe un carnaval ce ține nu mai puțin de două luni. În România e iarnă, viscol, ger, în Aruba e soare și distracție.

Acest carnaval a fost organizat prima dată în urmă cu peste 60 de ani și de atunci an de an a atras tot mai mulți turiști și localnici dornici de petrecere.

În timpul carnavalului, au loc parade în costume și măști colorate și minuțios lucrate. Pe lângă muzică și dansuri, localnicii pregătesc și mâncăruri savuroase.

Este cea mai mare petrecere a anului în Aruba – detalii pe Aruba.

Competițiile iernii, Păltiniș | Sursa foto: SkiPass Magazine

Ianuarie 2019 | Arena Platoș, Păltiniș, Sibiu

În ianuarie, la Arena Platoș din Păltiniș sunt  mai multe evenimente. În 5 ianuarie, este un concurs de săniuțe, iar a doua zi, în 6 ianuarie, are loc Family Race, un concurs de slalom pe zăpadă, pe schiuri sau snowboarduri, exclusiv pentru familii. Cei care vor să susțină familia preferată să-și noteze ziua și locul. Evenimentul Family Race este la a cincea ediție.

În zilele de 19 – 20 ianuarie, tot acolo este weekend Freestyle, prin FreestyleOpen, și finale de World Snowboard Day.

Până în 10 martie, la Păltiniș sunt multe alte competiții pe zăpadă – detalii despre fiecare găsiți aici.

Zbor cu balonul cu aer cald deasupra Alpilor– Filzmoos, Austria | Credit foto: Mira Kaliani

12 – 19 ianuarie 2019, Festivalul Internațional al Baloanelor cu aer cald | Filzmoos, Austria

Un zbor în mijlocul iernii deasupra Alpilor austrieci – una dintre ineditele aventuri ale vieții, una dintre experiențele pe care cei care o trăiesc o vor povesti mereu. Filzmoos, aflat în provincia Salzburg, nu este desigur singura  stațiune montană din Austria, însă în ianuarie are loc pentru câteva zile un eveniment ce face din ea o așezare aparte. Întreaga atmosferă din Filzmoos își cucerește oaspeții veniți din țări apropiate de Austria sau nu.

Anul acesta este a 40-a ediție a Festivalului Baloanelor cu aer cald la care vor participă peste 30 de echipe din toată lumea. Zi de zi, zeci de baloane se înalță – dacă vremea permite – și plutesc deasupra crestelor acoperite cu zăpadă ale Alpilor.

Pe website-ul Filzmoos, sunt detalii.

Tot un festival al baloanelor cu aer cald are loc și în Dobbiaco, cu zboruri deasupra Dolomiților. Timp de o săptămână, zeci de baloane vor zbura deasupra Dolomiților – festivalul începe în 5 ianuarie și se încheie în 13.

Festivalul Baloanelor cu aer cald de la Inzell, în Bavaria, Germania, are loc anul acesta între 26 ianuarie și 1 februarie, iar între 26 ianuarie și 3 februarie – în Elveția, la Chateau-d’Oex. Între 13 și 17 februarie, se zboară cu baloanele cu aer cald în Thailanda.

Festivalul Zăpezii de la Grindelwald | Sursa foto: NewinZurich

21 – 26 ianuarie 2019, Festivalul Zăpezii de la Grindelwald | Grindelwald, Elveția

Sculptori și artiști specializați în gheață nu vor fi, se pare, niciodată înșelați în așteptări de iernile elvețiene. De 37 de ani, în perioada când temperaturile se duc la minus, sculptori din lumea întreagă își dau întâlnire la Grindelwald unde se apucă de cioplit gheață. În cele șase zile de sărbătoare, străzile sunt pline de sculpturi impresionante – până când încep să se topească (sculpturile, nu străzile).

Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam | Sursa foto: Rotterdam Tourist Information

23 ianuarie – 3 februarie 2019, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam | Rotterdam, Olanda

Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam are loc în fiecare an în miezul iernii și, de peste 40 de ani, atrage mii și mii de pasionați de film. Este un festival de film la fel de apreciat și important cum sunt cele de la Berlin, Cannes ori Veneția. Detalii despre ediția din acest an, pe iffr.com (varianta în engleză).

Săptămâna Mozart din Salzburg | Sursa foto: SalzburgerLand Tourismus

24 ianuarie – 3 februarie 2019, Săptămâna Mozart din Salzburg | Salzburg, Austria

Născut în Salzburg, în ziua de 27 ianuarie 1756, Mozart este celebrat an de an în orașul natal. Cu toate că se numește „Săptămâna Mozart”, concertele dedicate faimosului compozitor austriac au loc pe parcursul a zece zile. Iubitorii de muzică clasică nu vor putea rata unul dintre evenimentele muzicale ale începutului de an; cu siguranță, acesta este un renumit festival Mozart din lume.

Detalii despre acest eveniment – Mozarteum.

Snow Bike Festival, Gstaad, Elveția | Sursa foto: Gstaad

24 – 27 ianuarie 2019, Snow Bike Festival | Gstaad, Elveția

Este primul și singurul festival din lume dedicat curselor UCI (Uniunea Ciclistă Internațională) pe zăpadă. De altfel, este prima competiție de acest gen pe zăpadă care a primit acreditarea UCI. O cursă palpitantă,  atmosferă minunată, peisaje senzaționale – acestea sunt cele trei mari promisiuni ale organizatorilor pentru toți cei care vor merge la Gstaad ca să participe la cursă sau să o urmărească.

Cât despre regiunea Gstaad, ce include mai multe sătuce răzlețe situate între 1000 și 1400 metri altitudine, actrița britanică Julie Andrews spunea că este „ultimul paradis în această lume nebună”.

Pagina oficială a evenimentului – Snow Bike Festival.

Carnavalul de la Rijek, Croația | Sursa foto: Croatia Week

17 ianuarie – 6 martie 2019, Carnavalul de la Rijeka | Rijeka, Croația

Al treilea cel mai mare oraș din Croația organizează din 1982 unul dintre cele mai faimoase carnavaluri din Europa. La început au participat doar localnici, treptat a crescut și a ajuns să atragă mii de turiști veniți special din tot felul de colțuri ale lumii. În timpul carnavalului, au loc concerte, expoziții, petreceri, iar pe străzi oamenii se plimbă și poartă măști, într-o competiție pentru „cea mai originală mască”.

Rijecki Karneval este pagina oficială a evenimentului.

Fuga Lolelor, Agnita, Sibiu | Sursa foto: Turnul Sfatului

27 ianuarie 2019, Fuga Lolelor | Agnita, Sibiu

O tradiție veche, din timpuri medievale, devenită azi o atracție turistică în Agnita. Până în secolul al XVIII-lea, obiceiul avea legătură cu momentul înmânării lăzii de breaslă unui nou staroste. Lolele aveau atunci rolul să apere lăzile. Astăzi, are loc simbolic o paradă a breslelor de odinioară, ce se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei.

Fuga Lolelor se organizează anual în ultima duminică din luna ianuarie.

Festivalul Florilor, Thailanda | Sursa foto: Thailand Tourism

1 – 3 februarie 2019, Festivalul Florilor | Chiang Mai, Thailanda

Totul e decorat cu flori în timpul acestui delicat și cunoscut festival ce are loc timp de trei zile, la început de februarie. E perioada când florile tropicale înfloresc și oferă un spectacol încântător.

Despre ediția din 2019, detalii pe All Thailand.

Vinterjazz, Copenhaga, Danemarca | Sursa foto: Visit Copenhagen

1 – 24 februarie, Vinterjazz (Winter Jazz) | Copenhaga, Danemarca

În fiecare an, luna februarie este în Copenhaga dedicată jazz-ului și iubitorilor de jazz. Au loc sute de concerte oferite de artiști din toată lumea. Dacă vă place jazz-ul și sunteți prin Copenhaga în februarie, pe Vinterjazz găsiți tot programul din 2019.

Festivalul Zăpezii de la Sapporo, Japonia | Sursa foto: Gaijin Pot

4 – 11 februarie 2019, Festivalul Zăpezii de la Sapporo | Hokkaido – Japonia

Este unul dintre cele mai populare evenimente din timpul iernii în Japonia la care participă oameni din lumea întreagă. Totul a pornit de la distracția unor elevi de liceu care au făcut câțiva oameni de zăpadă în Parcul Odori. A fost în 1950.

Acum, festivalul a crescut, este un eveniment mediatizat și la fiecare ediție din ultimii ani participă peste două milioane de japonezi și oameni din multe alte țări. Este faimos pentru imensele sculpturi din zăpadă, unele cu dimensiuni impresionante: peste 15 metri înălțime și 25 de metri lățime; pe lângă acestea, își găsesc locul sute de mici statuete din zăpadă.

În 2019, Festivalul Zăpedii de la Sapporo va avea loc între 4 – 11 februarie. Detalii pe website-ul Japan Guide, în limba engleză.

Anul Nou chinezesc | Sursa foto: NPR

5 februarie 2019, Anul Nou chinezesc | China

Numit și Festivalul Primăverii, chinezii celebrează atunci un nou an după calendarul tradițional chinezesc. În 2019, sărbătoarea cade în ziua de 5 februarie, când se intră în anul Porcului. În China, serbările dedicate unuia dintre marile evenimente ale anului încep în 4 februarie și se termină în 10 februarie. În această perioadă de sărbătoare, chinezii își decorează casele, iau cina în familie în ajunul Anului Nou, privesc focurile de artificii, își dăruiesc plicuri roșii (în care sunt bani și se oferă în special copiilor și celor vârstnici) și alte cadouri. Pe strazi, au loc spectacole grandioase, se cântă și se dansează.

Între 1 și 10 februarie, are loc și la Sydney, în Australia, un uimitor festival dedicat Anului Nou chinezesc. Parade și spectacole dedicate noului an chinezesc au loc și în New York, San Francisco ori Londra.

Festivalul de Film de la Berlin, Germania | Foto: Jan Windszus © Berlinale 2013

7 – 17 februarie, Festivalul de Film de la Berlin | Germania

Unul dintre cele mai mari și selecte festivaluri de film din lume atrage an de an zeci de mii de vizitatori din toată lumea. Festivalul a fost creat pentru berlinezi în 1951, la începutul Războiului Rece ca un eveniment al lumii libere. Apărut într-o perioadă istorică turbulentă și într-un oraș divizat în două, festivalul și-a găsit noi formule de abordare și exprimare – și azi este văzut ca festivalul cu cel mai accentuat caracter politic dintre toate festivalurile importante de film.

Pe lângă faptul că an de an aduce nume importante din industria cinematografică, Festivalul de Film de la Berlin are marele merit de a descoperi talente, de a susține cariere, proiecte, visuri și viziuni, cum se spune în prezentarea de pe pagina oficială Berlinale.

Carnavalul de la Veneția | Sursa foto: Venice Carnival

Februarie – Martie 2019, Carnavaluri | Nice, Franța ; Veneția, Italia

Probabil cel mai popular festival al iernii în Europa este Carnevale di Venezia. În 2019, va avea loc între 16 februarie și 5 martie. An de an, sute de mii de oameni umplu podurile, canalele și piețele Veneției într-un uimitor spectacol al măștilor, transformând orașul într-o scenă cu o atmosferă de neuitat. Pe website-ul Venice Carnival Italy sunt detalii despre Carnavalul de la Veneția 2019.

În aceeași zi, începe și Carnavalul de la Nisa, Franța, dar se termină cu trei zile înainte, în 2 martie. Pe lângă paradale spectaculoase, Carnavalul de la Nisa e renumit pentru bătaia cu flori.

Cel mai mare carnaval din lume – cel puțin așa este considerat după numărul turiștilor pe care îi aduce acolo, peste două milioane în fiecare zi – rămâne cel de la Rio de Janeiro, în Brazilia. În 2019, începe în 2 martie și se termină în ziua de 9.

În Europa, carnavaluri mai au loc în această perioadă și la Lucerna, Elveția, la Köln, Germania (ambele între 28 februarie și 5 martie) și în Grecia, Carnavalul Atena 2019, între 17 februarie și 11 martie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.