21 septembrie 2020, 22:37

O lume ingenioasă. 10 invenții bizare și hazlii, de ieri și de azi

Nu nesocoti absurditatea, e bine să o întreții. Pornește de la gândul că totul e ciudat și atunci e posibil să-ți treacă prin minte cele mai năstrușnice idei. Și poate una va fi chiar strălucitoare. Aceasta ar putea fi ideea mesajului lui Albert Einstein când spunea „dacă o idee nu e absurdă de la bun început, atunci nu există speranță pentru ea”. Totuși, istoria ne-a dovedit că uneori și cele mai absurde, bizare, năstrușnice idei au fost fără speranță. Să vedem câteva.

Cursa cu pistol de lichidat șoareci | Sursa: Patent Earth

Cursa cu pistol de lichidat șoareci | Sursa: Patent Earth

Cursa cu pistol de lichidat șoareci

În 1882, un bărbat din Texas,  Statele Unite ale Americii, a venit cu o nouă invenție menită, susținea el, să lichideze vietățile ce își duc traiul pe sub pământ și ies din când în când la suprafață – șoarecii și rudele lor mai mari, șobolanii. Capcana acestuia avea atașat un revolver de calibru 50, arc și pârghii, iar când șoarele trecea prin arc se declanșa arma și rozătoarea nu mai avea scăpare.

Inventatorul luase în vizor nu doar rozătoarele, ci și răufăcătorii. Dacă era atașată de o ușă sau de o fereastră, capcana lui cu pistol putea să-i spulbere creierii oricărei persoane care ar fi deschis ușa sau fereastra de care era atașată.

Deși americanii, așa cum ne-au tot arătat, n-au probleme în general să țină un pistol acasă, pentru orice eventualitate, invenția din 1882 a texanului nu a prins. Cursa lui cu pistol atașat nu a avut succesul dorit și nu pentru că oamenilor le-ar fi fost milă să omoare șoareci sau ar fi avut o părere de rău pentru hoți, ci pentru că aveau o oarecare reținere să țină în bucătărie o cursă cu un pistol.

După 12 ani, tot un american, William C. Hooker, a patentat cursa clasică de prins șoareci, cea pe care o știm cu toții. Până la urmă, omul a fost mereu prevăzător și s-a adaptat, încercând să aleagă întotdeauna răul cel mai mic: din neatenție, umblând noaptea aiurea prin casă, ai putea să-ți prinzi un deget în cursa lui Hoker, dar măcar scapi cu viață.

Mașina ce bărbierea mai mulți bărbați, în același timp | Sursa: WiredBugs

Mașina de bărbierit

Prin secolul al XIX-lea, cineva a avut o idee pentru bărbați: să se bărbierească altfel, adică în colectiv. Și a inventat o mașină care,  se zicea, putea să bărbierească în același timp mai mulți bărbați, cum se vede din imagine.

Invenția nu a funcționat. Unul dintre motivele eșecului a fost că nu și-a putut adapta mișcările în funcție de forma feței și bieții oameni mai rămâneau și fără sprâncene ori sfârșeau rași pe cap. Un lucru e clar: cei care au acceptat să o testeze au fost cu adevărat niște temerari.

Scut pentru mustață

Scut pentru mustață

Fără îndoială, una dintre cele mai amuzante invenții. Virgil A Gates se numește cel care, în 1876,  a venit cu ideea acelui scut pentru mustață, o invenție pe care a patentat-o.

În scrisoarea prin care solicita brevetarea invenției lui, Gates argumenta: „Fiecare gentleman care are o mustață a experimentat neplăcerea cauzată de consumul de alimente și băuturi, mai ales de supe și alte feluri de mâncăruri similare. Scopul acestei invenții este de a înlătura această neplăcere, oferind un simplu dispozitiv, ușor de aplicat și de înlăturat, care să țină firele de la mustață departe de alimente și lichide, în timp ce se mănâncă și se bea”.

Cană cu protecție pentru mustață

Cană cu protecție pentru mustață

Chiar dacă zâmbiți pe sub mustață și vă amuzați de o asemenea invenție, să nu credeți că mustăcioșii de azi nu trec prin astfel de experiențe neplăcute. Azi se găsesc numeroase căni speciale ce ține mustața departe de lichide, atunci când se consumă. Nu știu dacă invenția lui Gates i-a inspirat pe cei care au făcut aceste căni, dar e destul de probabil.

Dynasphere | Sursa: Mac's Motor City Garage

Dynasphere | Sursa: Mac’s Motor City Garage

Dynasphere, mașina cu o singură roată

Dr J. A. Purves s-a născut în 1870, în Taunton, Anglia, și a făcut studii de inginerie la Universitatea din Edinburgh. Inspirat de o schiță făcută de Leonardo da Vinci, el a inventat Dynasphere, un vehicul în care șoferul și un pasager stau în interiorul unei roți uriașe.

Invenția lui a fost testată și brevetată în 1930. Nu a avut niciodată succes, deoarece s-a dovedit a fi instabilă, greu de frânat și, practic, imposibil de condus.

Hula Hoop | Hula Hoop | Sursa: City East CollegeSursa: City East College

Hula Hoop | Sursa: City East College

Hula Hoop

N-am înțeles niciodată de ce te prinde atât de mult nebunia asta de cerc Hula Hoop, dar i se poate întâmpla oricui. Și asta e o invenție care nu doar că a mers, a avut perioada ei de glorie.

Hula e un dans hawaiian din secolul al XVIII-lea, acompaniat de sunete ritmice repetitive și un cântec. Hula Hoop e un cerc ce se pune în jurul taliei, de obicei, și e învârtit din mișcările ritmice ale șoldurilor.

Deși așa-numitul hula hoop modern a apărut în 1958, îmbunătățit de Arthur K. „Spud” Melin și Richard Knerr, oameni din toate timpurile se pare că s-au jucat cu un astfel de cerc. În lucrarea The Extraordinary Origins of Everyday Things, profesorul și autorul Charles Panati a notat că, în secolul al XIV-lea, a fost o adevărată manie de folosire a unui cerc de metal sau lemn – potrivit însemnărilor, doctorii recomandau pacienților care sufereau de dureri de spate, chiar și de insuficiență cardiacă, să facă mișcare folosind aceste cercuri.

Hula Hoop | Sursa: loeildelaphotographie

Hula Hoop | Sursa: loeildelaphotographie

Spre sfârșitul anilor 50, lumea a fost cuprinsă de febra acestor cercuri după ce a fost prezentată o versiune din plastic. După anii 80, interesul s-a diminuat, mai puțin în China și Rusia unde a continuat să fie folosit în gimnastica aerobică și în spectacole de circ.

Sunt și tot felul de recorduri cu cercul hula hoop. În 2009, un bărbat din Columbus, Ohio, a învârtit cercul hula hoop fără oprire timp de peste 74 de ore.

Impulsoria | Sursa: Wikipedia

Impulsoria | Sursa: Wikipedia

Impulsoria

În 1850, în Londra, a fost supusă unor teste o locomotivă mai puțin obișnuită, ca o alternativă avantajoasă și ieftină pentru locomotiva cu abur, cum s-a spus. Impulsoria a fost inventată de italianul Clemente Masserano și, pentru a se pune în mișcare, era folosită forța a doi sau patru cai – aceștia mergeau pe o bandă și trăgeau locomotiva. Nu a fost totuși o idee nouă, însă cele anterioare au fost sortite eșecului.

În timpul probelor, locomotiva a parcurs 11 kilometri într-o oră, dar se spunea că versiunea finală va putea ajunge la 32 de kilometri/oră. Invenția a fost expusă la marea expoziție industrială din Londra în 1851.

Totuși, nu a funcționat niciodată, cel mai probabil deoarece s-a considerat că merge mult prea încet.

Cu și fără gropițe | Sursa: History By Zim

Cu și fără gropițe | Sursa: History By Zim

Aparatul ce face gropițe

În 1936, americanca Isabella Gilbert a prezentat și ea o invenție – un aparat ce putea să facă gropițe în obraz. Cele două capete ale aparatului, suna promisiunea, apasă ușor obrazul și, în timp, s-ar forma mult râvnitele gropițe. Reclama zicea că, folosit regulat, la un moment dat se vor forma și vor apărea și gropițele.

După ceva ani, Asociația Americană de Medicină a susținut însă contrariul: acest aparat nu va da nimănui două gropițe seducătoare, mai degrabă ar fi posibil să provoace cancer. Subiect închis.

Radioul și pălăria de paie | Sursa: Super Retro

Radioul și pălăria de paie

Aparent, e greu de văzut vreo legătură între cele două. Un american a văzut-o și în 1931 i-a venit ideea că oamenii ar fi bucuroși să umble pe străzi cu o pălărie de paie pe care este atașat un radio portabil. Zis și făcut, doar că ideea lui nu a prins niciodată și, așa cum a apărut, la fel s-a dus. Unii au spus că de vină ar fi fost marea criză economică din acea perioadă. Alții zic că a fost vorba de materialul pălăriei. Whatever.

Costume de baie din… lemn | Sursa: Pinterest

Costume de baie din… lemn | Sursa: Pinterest

Costume de baie din… șipci

Grays Harbor County, Washington, USA, a fost, și mai este, renumit pentru industria lemnului, ce a stat a baza dezvoltării unor orașe. A devenit o regiune asociată cu cheresteau – se producea de zor și în toată lumea se exporta lemn în toate formele și dimensiunile.

Cineva, pe la 1929, s-a gândit se pare că lemnul poate fi folosit chiar și ca material pentru costume de baie. Deși nu pare deloc o idee extraordinară, și nu sună a fi nici ceva confortabil să porți pe piele lemne de molid (de ce ar face cineva asta?), cu siguranță campania publicitară pentru o fabrică de prelucrare a lemnului nu a fost deloc rea. Dimpotrivă, a atras multe priviri la vremea ei.

Bicicleta-amfibie | Sursa: Wikipedia

Bicicleta-amfibie

Deși se anunța promițător, lumea e uneori bizară și nu înțelege lucrurile deosebite, nu-i așa?! Cum a fost cazul și cu această bicicletă, prezentată în Paris în 1932. Ar fi fost prima bicicletă amfibie – avea roți, pentru a merge pe pământ, și flotoare, pentru a pluti pe apă. Îi lipsea doar tracțiunea, așa că nu prea putea fi pusă în mișcare. În rest, toate bune.

Invenții

Invenții

În cazul în care te întrebi dacă lumea de azi s-a lăsat de invenții absurde și exatravagante, găsești aici un răspuns interesant.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.