Site icon Editia de Dimineata

O pagină de Facebook a reușit prin manipulare să inducă faptul că poate prevesti seismele

Seismul a fost resimţit şi în Bucureşti. Cutremurul a fost înregistrat la ora 3:38 (ora de vară), în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Mesajul de pe acest cont de Facebook, postat încă de pe 15 august 2018 este acesta: „Ca şi opinie personală un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil să apară în jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineînţeles mai este mult timp până atunci şi abia înaintea intervalului vom ştii ce procentaj este, dar este bine că lumea să fie pregătită tot timpul inclusiv cei de la situaţii de urgenţe în jurul datei de 28 octombrie şi să comunice cu instituţiile de cercetare ale statului în caz că apar semnale că ar fi posibil acest lucru”, citează Adevărul.
În 12 octombrie, tot pe pagina respectivă a mai fost publicat un mesaj, care face trimitere la site-ul INFP: „Recomandăm până pe 27 octombrie 2018 să aveţi instalată aplicaţia Telegram şi să va abonaţi gratuit la alertă cutremur INFP pe canalele 6 şi 7 în special cei care locuiţi la casă. Vom reveni cu detalii după 24/11“.
Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că, pe pagina respectivă de Facebook nu sunt făcute publice informații despre persoanele care o administrează sau un mod prin care să se ateste certitudinea afirmațiilor privind seismele. Pagina a fost înfiinţată pe 16 februarie 2017 şi are publicată o singură adresa de emai: seismic.center@gmail.com. Gmail.com este un serviciu de email gratuit de la Google, accesibil oricui. De asemenea, trebuie precizat că postările de pe Facebook pot fi modificate oricand după data publicării, ba chiar publicate cu o dată anterioară.
Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a spus că un astfel de cutremur face parte din activitatea seismică normală. Chiar dacă acest cutremur a avut o magnitudine de 5,8 pe scara Richter, nu ar trebui să fie panică.
Alertele privind producerea unui cutremur pot fi trimise prin intermediul mai multor aplicaţii online, cum ar fi Telegram, Facebook Messenger şi Skype, dar informaţiile privind producerea unui seism sunt livrate în momentul producerii mişcării telurice, nicidecum sub forma unei avertizări cu mult timp înainte, mai menționează Adevărul.ro
Exit mobile version