Site icon Editia de Dimineata

”O pandemie e mai mult decât un foc în pădure. E mama tuturor focurilor”. Gripa are sezonalitate, COVID nu

China a anunţat renunţarea, începând cu 8 ianuarie, la carantina obligatorie la sosirea în ţară, ultima măsură din politica de restricţii stricte care au menţinut graniţele ţării închise în mare parte pentru restul lumii de la debutul pandemiei.

În același timp, creşterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19 în China în momentul când autorităţile au renunţat la măsurile ”zero COVID” ar putea crea un context favorabil apariţiei unor noi variante, avertizează experţi în domeniul sănătăţii.

Virusul este aşadar acum liber să circule în aproape o cincime din populaţia mondială – dintre care cvasitotalitatea nu este imunizată printr-o infectare anterioară şi care are o rată de vaccinare scăzută -, iar mai multe ţări şi experţi se tem că China ar putea deveni un teren fertil pentru apariţia unor noi variante.

”O supă de subvariante” a fost identificată în ultimele luni

Fiecare nouă infectare creşte şansele unei mutaţii a virusului, afirmă Antoine Flahault, director al Institutului de sănătate globală din cadrul Universităţii din Geneva. ”Faptul că 1,4 miliarde de persoane sunt expuse brusc la SARS-CoV-2 creează evident condiţii propice pentru apariţia variantelor”, a spus el.

Peste 130 de subvariante ale variantei Omicron au fost depistate în China în decursul ultimelor trei luni.

Printre acestea, XXB şi BQ.1 cu propriile subvariante, care s-au propagat în Statele Unite şi în anumite regiuni din Europa în ultimele luni, după ce un roi de subvariante îşi dispută dominaţia în lumea întreagă.

Între timp, BA.5.2 şi BF.7 rămân principalele tulpini Omicron detectate în China.

‘O supă” de peste 500 de noi subvariante Omicron a fost identificată în ultimele luni.

”Printre o mie de strănuturi”

Medicul Gabriel Diaconu scrie, în pagina sa de Facebook, despre situația actuală referitoare la pandemia de COVID-19, pe care mulți se încăpățânează să o ignore, obosiți, după aproape trei ani de izolări, restricții, îmbolnăviri, decese etc.

Avertismentul său, și în calitate de psihiatru, este că avem o problemă. Avem această problemă, asumarea unei situații în continuare volatile. De fapt niciodată nu a fost atât de rău. Pentru că mintea oamenilor e refractară, vocile specialiștilor sunt goale și lipsite de ecou, iar indivizii preferă să sufere, să îndure, să-și lase simptomele să curgă până când ajung, grav, la doctor sau la spital.

Redăm, mai jos, postarea integrală, intitulată ”Printre o mie de strănuturi”.

”Îmi aduc aminte că eram la Marius Tucă în emisiune.

Era 2020, toamna, și discutam despre sfârșitul pandemiei. M-a întrebat ”când se termină”, având în vedere că tocmai ce trecusem prin stare de urgență, apoi ”relaxarea estivală”. Pe date, din literatura disponibilă la acel moment, dar și cu bun simț, i-am răspuns 2023 – 2024. O pandemie e mai mult decât un foc în pădure. E mama tuturor focurilor.
Era 2020, toamna, și vaccinurile anti-COVID de primă generație erau în ultima fază de analiză, avizare de urgență, omenirea se pregătea de marele salt înainte.
Era 2020, toamna, și România intra în valul Delta de infecții cu ”noul coronavirus”. Tulpina se va dovedi, dintre toate cele anterioare, cea care a luat cele mai multe vieți pe teritoriul României. Deși n-avem decât date indirecte, mai bine de jumătate din decesele înregistrate la noi au fost cu Delta-corona.
Suntem în prima zi a lui 2023. România, spre deosebire de alte țări, a reușit să-și vadă doar un pic peste 50% de cetățeni vaccinați. Rata este dramatic de mică în rândul copiilor și bătrânilor. Motivul, dincolo de ezitările oamenilor privind vaccinarea în general, sau vaccinurile COVID în particular, a fost și virajul treptat, selecția unor tulpini mai puțin letale, mai exact Omicron.
La acest moment, trei sferturi din populația planetei a primit cel puțin o doză de vaccin. Vorbim de aproape 6 miliarde (!!!) de oameni. Cu toate acestea, discrepanțele sunt imense, iar evenimentele recente din China au lansat la apă noi frici, odată cu schimbarea politicii sanitare de tip ”Zero Covid” impusă de regimul Xi de la Beijing.
China se confruntă cu mari dificultăți în gestionarea noului val de infecții. Chiar dacă variantele Omicron (și descendenți), dintre care unele au primit nume pe alocuri comice (Typhon, Cerberus, Spawn) n-au aceeași rată de fatalitate precum cele care au măturat lumea în 2020 – 2021, China e vulnerabilă. Iar insistența autorităților chineze să folosească vaccinuri ”făcute acasă”, unele care și-au dovedit lipsa de eficacitate încă din fazele timpurii, complică și mai mult situația. Unele estimări proiectează 1 milion de decese în următoarea perioadă, mult peste capacitatea Chinei de-a face față.
Oamenii nu sunt numere. Dar la fiecare deces sunt alte câteva sute de infecții, transmisibilitate, rată de mutații, impredictibilitate.
Este de altfel motivul pentru care – deja – unele țări au început să reintroducă obligativitatea testării la cetățenii care vin din China.
Este și motivul pentru care ar trebui să păstrăm un grad de alertă la posibilitatea unor noi complicații.
Sfârșitul lui 2022 a fost ”tridemic”. Laolaltă am văzut crescând rata de infecții cu virus gripal, VSR (virus sincițial respirator) și corona. În mod particular combinația VSR/gripă e păcătoasă, pentru că primul (VSR) poate fi, ce-i drept rar, folosit de cel de-al doilea patogen (gripa) ca ”matrice” pe care crește și se înmulțește, atacul asupra organului țintă fiind cu atât mai abitir.
În ultimele săptămâni, în România, rata infecțiilor documentate cu o IACRS (infecție de căi respiratorii) a crescut, previzibil, la un maxim de 170 de mii / săptămână (din datele INSP). Acestea sunt cazuri documentate. La fiecare caz documentat sunt altele 5 – 6 care nu apar în statistici. Nu cred să fie român care să nu fi avut, în ultima lună, răceală sau un membru al familiei, cunoscut sau prieten răcit.
Dar se anunță o ”iarnă caldă”. Gripa are sezonalitate, COVID nu.
Marele nostru eșec, deopotrivă, a fost să dobândim aversiune față de minime mijloace de prevenție a răspândirii infecțiilor. Atât de traumatizanți au fost 2020, 2021, și atâtea amintiri urâte au intrat în vocabularul recent, că astăzi oamenii nici nu mai vor să audă de COVID, sau vor răbufni amarnic dacă le menționezi cumva asta. Asta dacă nu-ți râd, direct, în față.
Avem o problemă. Avem această problemă, asumarea unei situații în continuare volatile. De fapt niciodată nu a fost atât de rău. Pentru că mintea oamenilor e refractară, vocile specialiștilor sunt goale și lipsite de ecou, iar indivizii preferă să sufere, să îndure, să-și lase simptomele să curgă până când ajung, grav, la doctor sau la spital.
Avem vaccinuri gripale pentru populație. Eu mi-am vaccinat copiii, m-am vaccinat luna trecută la rândul meu. Deocamdată România n-a înregistrat niciun deces de gripă.
Ianuarie și februarie rămân luni cu încărcare mare a infecțiilor în comunitate. Vom trăi, la propriu, printre o mie de strănuturi.
Astfel că avertismentul trebuie făcut. Sunt luni grele. Sunt multe probleme pe care oamenii deja le au, multe griji. N-ar fi păcat să adaugi la asta și mai mult?
Poate nu e cel mai bun mod de-a începe anul. Dar e unicul mesaj cu sens la acest moment”.

Sursa foto: reginamaria.ro

Exit mobile version