Site icon Editia de Dimineata

O poveste cu un OM și un DELFIN

Astăzi vom face cunoștință cu Enzo Maiorca. Liniștiți-vă, este normal ca numele să nu vă spună nimic.

Maiorca a fost un scafandru italian de al cărui nume se leagă câteva recorduri.

O adevărată legendă

S-a născut în Siracusa, în 1931 și a devenit o legendă  în scufundarea în apnee (termen tehnic pentru scufundarea liberă), fiind primul care a coborât sub adâncimea de 50 de metri, adâncime pe care o atingea în mod regulat la începutul anilor 1960.

Maiorca a deținut 13 recorduri mondiale la categoria no-limit între anii 1960 și 1974.

Inspirație pentru film

Rivalitatea sportivă dintre el și Jacques Mayol, care au împins tot mai departe limitele scufundării în apnee, l-a inspirat pe regizorul francez Luc Besson la realizarea filmului Le Grand Bleu (Marele Albastru). Rolul lui Majorca fiind jucat de Jean Reno, sub numele de Enzo Molinari.

Enzo Maiorca a participat timp de peste 30 de ani la numeroase experimente medicale conduse de prestigioși medici fiziologi francezi și italieni. Cum ar fi înțelegerea fenomenului de trecere al plasmei în alveole, ce are loc în timpul scufundărilor profunde în apnee.

Și acum urmeză o poveste interesantă care îi este atribuită…

Un OM și un DELFIN

Celebrul scafandru italian Enzo Maiorca urma se scufunde în marea caldă a Siracuzei și vorbea cu fiica sa Rossana care se afla pe barcă.

Gata să se scufunde, a simțit că ceva i-a lovit ușor spatele.  S-a întors și a văzut un delfin.  Apoi și-a dat seama că el nu voia să se joace, ci să exprime ceva.

Animalul s-a scufundat și Enzo l-a urmat.

La aproximativ 12 metri adâncime prins într-o plasă abandonată se afla un alt delfin.

Despre ce era vorba

Maiorca i-a cerut rapid fiicei sale să ia  cuțitele de scufundare și să îl urmeze.  În câteva minute, cei doi au reușit să elibereze delfinul care, la limita forțelor sale, a reușit să iasă, emițând un „strigăt aproape uman” (așa cum a descris Maiorca).

Un delfin poate rezista sub apă timp de până la 10 minute, apoi se poate îneca.

Delfinul eliberat, încă uimit, a fost controlat de Enzo, Rossana și celălalt delfin.  Apoi a venit surpriza:, era o femela delfin care imediat a dat naștere unui pui.

Recunoștință

Tatăl delfin  i-a încercuit și stând în fața lui Enzo i-a atins obrazul (de parcă ar fi fost un sărut), într-un gest de recunoștință … și s-au îndepărtat.

Enzo Maiorca și-a încheiat povestea spunând: „până când omul nu va învăța să respecte și să dialogheze cu lumea animală, nu va putea niciodată să-și cunoască adevăratul rol pe acest Pământ”.”

Foto: UmbriaOggi.it

Dar iată și o relatare a acestei povești…

Exit mobile version