Site icon Editia de Dimineata

O provocatoare comparație între autobiografia Prințului Harry și cea a Reginei Maria a României

Un articol din Daily Mail face o provocatoare comparație între cartea recent publicată a Prințului Harry și cea a Reginei Maria a României, „Povestea vieții mele”.

Una dintre concluzii este că „autobiografia Reginei Maria o creditează pe cea a prințului britanic”.

Puțini știu, însă, iar articolul reia acest aspect, că Virginia Woolf a fost cea care a scris o recenzie, în 1934 în revista „Time And Tide”, pentru autobiografia Reginei apreciind cartea ca fiind „cea mai interesantă pe care a citit-o vreodată”.

Virginia Woolf nota că nicio altă carte publicată în 1934 nu a fost mai interesantă și mai stranie. Și pentru asta dădea patru motive: ”Este o figură regală; poate să scrie; nicio figură regală nu a mai fost capabilă să scrie înainte; consecințele scrierilor ei ar putea fi destul de grave”.

Membrii familiei regale erau, a continuat Woolf, ”o experiență în reproducerea naturii umane” și deci ”de un mare interes psihologic”.

Născută în 1875, în Eastwell Park, Marea Britanie, nepoată a Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Missy sau preafrumoasa făptură dumnezeiască Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha a fost mare Prințesă a Marii Britanii și Irlandei, Principesă de Coroană și Regină a României.

În cele 4 volume, Maria povestește cele mai intime gânduri și trăiri, începând din copilărie, continuând cu episodul perioadei din Malta, unde tatăl său era detașat, apoi viața la Coburg, impresiile despre Carmen Sylva, nunta, căsnicia și imaginea capitalei României și a unei  societăți străine pe care o descoperă.

Memoriile Reginei Maria se întind pe perioada 1914-1934, care a inclus ani hotărâtori pentru istoria României (izbucnirea Primului Război Mondial, Marea Unire), dar şi o perioadă în care regina Maria s-a remarcat printr-o deosebită implicare în direcţia promovării României. Viaţa de familie împreună cu copiii săi, viaţa mondenă şi viaţa politică se întrepătrund în această lucrare de excepţie.

Articolul din Daily Mail poate fi citit AICI

Exit mobile version